Categories: Actueel

Record capaciteitsuitbreiding in duurzame energie in 2016

De recorduitbreiding van de capaciteit ondanks het lagere investeringsvolume werd mogelijk dankzij dalende kosten voor de technologie voor duurzame energie. Dit blijkt het een gemeenschappelijk rapport van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UN Environment), de Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance (Centre) en Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Record aan nieuwe capaciteit

Volgens het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment werd in 2016 wereldwijd een record aan stroomopwekkingscapaciteit in de vorm van wind-, zonne-, biomassa-energie, waste-to-energy, geothermie, kleine waterkrachtcentrales en zee-energie gefinancierd.

Met 55% bereikte het aandeel duurzame energie (zonder grote waterkrachtcentrales) aan het totaal toegevoegde energieopwekkinscapaciteit een recordwaarde. Zo steeg ook het aandeel duurzame energie aan de daadwerkelijke stroomproducties van 10,3% in 2015 naar 11,3% in 2016. Daarmee werd ongeveer 1,7 Gton aan CO2-emissie bespaard.

Bij de investeringen in energieopwekking raken kolen en gas langzaam op het tweede plan. Er wordt vooral ingezet op duurzame energie. Wind- en zonne-energie zijn in veel landen al concurrerend – er wordt in geïnvesteerd om het lonend is en subsidies steeds minder belangrijk worden.

De weg naar CO2-vrije stroomopwekking is echter nog ver welang. Tijdens de klimaatafspraken in Parijs kwam er wel een slotakkoord, maar nu moeten de nationale ambities worden aangepast en politieke toezeggingen in de afzonderlijke landen worden omgezet in efficiënte investeringscondities. Hier moet terugtrekking uit kolen samengaan met een massale uitbouw van duurzame energie.

Grote regionale verschillen

Europa deed het internationaal gezien in 2016 goed. Terwijl de investeringen in duurzame energie in China met een derde afnamen en in de Verenigde Staten zo’n 10%, zijn de investeringen in Europa met 3% licht gestegen. Offshore windenergie is de grootste drijvende kracht in deze ontwikkeling. De investeringen hierin stegen met ongeveer 53% ten opzichte van het voorafgaande jaar, en dat ondanks de dalende kosten.

De expansie van offshore in Europa was echter niet voldoende om de dalende investeringen in andere duurzame initiatieven te compenseren. Reden voor de afname waren de aanzienlijk dalende investeringen in onshore windparken en een voortdurend teruglopen van het toch al kleine investeringsvolume in kleine fotovoltaïsche systemen van minder dan 1 MW. De 2 miljard dollar investeringen in kleine systemen zijn nog maar een schim van de 28 miljard dollar in het topjaar 2010.

Het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment Report 2017 (GTR) is gratis te downloaden.

bron: Frankfurt School of Finance & Management

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago