Het kabinet zet samen met de Provincie Limburg en wetenschapsfinancier NWO een volgende stap om de Einstein Telescope naar Nederland te halen. Zij trekken 15,9 miljoen uit om innovaties aan te jagen en om de Einstein Academy op te richten.
De verwachting is dat daar de komende jaren honderden vakmensen worden opgeleid, die straks de Einstein Telescope kunnen bouwen en onderhouden.
Nederland is één van de hoofdkandidaten om deze telescoop, die veel banen oplevert en van grote waarde is voor de wetenschap, te mogen bouwen. De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken trekken tot en met 2026 samen 8,6 miljoen euro uit, de Provincie Limburg 4,2 miljoen en NWO 3,0 miljoen.
Breed aanbod aan vakken
Het versterken van onderwijs in de regio is een belangrijke aanbeveling uit het rapport “Elke regio telt!”. De Einstein Academy is een initiatief van Zuyd Hogeschool en de Limburgse mbo-instellingen VISTA college en Gilde Opleidingen, waarbij mogelijk ook andere onderwijsinstellingen uit de (eu)regio Maas-Rijn aansluiten. Zij gaan op de Einstein Academy een mix aanbieden van nieuwe opleidingen en reeds bestaande opleidingen, die worden versterkt. Hierbij focussen zij zich op kennis die nodig is voor bouw en onderhoud van de Einstein Telescope. Denk aan technische opleidingen als mechatronica, computer science, bouwkunde of technische bedrijfskunde, maar ook bijvoorbeeld facility management en hospitality. Streven is dat in het studiejaar 2026-2027 de eerste mbo- en hbo-studenten starten. De scholen verwachten samen minimaal 150 extra studenten per jaar op te gaan leiden. Ook als de telescoop niet naar Nederland komt is er op deze terreinen veel vraag naar goed opgeleid personeel.
Ook investering in wetenschap en innovatie
De drie scholen krijgen samen 4,5 miljoen euro om de Einstein Academy van start te laten gaan. Daarna krijgt de Academy geld vanuit het Rijk per student, zoals alle bekostigde opleidingen in Nederland. De Academy gaat samenwerken met andere initiatieven op het gebied van innovatie en onderwijs. Dat betekent dat er ruimte komt voor docenten om samen met studenten technisch onderzoek te doen voor MKB-bedrijven in de regio, die de technologie ontwikkelen voor de Einstein Telescope.
De betrokken partijen investeren samen ook in het aantrekken van extra wetenschappers om het plan voor de telescoop zo sterk mogelijk te maken. Dat is nodig, want de bouw en ontwikkeling van een telescoop als deze is nog nooit gedaan. Veel techniek bestaat ook nog niet, daarom investeren de partijen ook in mogelijkheden voor bedrijven om innovaties te ontwikkelen die nu nog niet bestaan, maar wel nodig zijn voor de telescoop.
Waarom is hierin de Universiteit Maastricht n iet betrokken? Dit lijkt me ook voor fundamenteel onderzoek relevant.
Zie hiervan de noodzaak van in. Immers eerste moment van start tijd en ontstaan kosmos kunnen we alleen door zwaartekrachtgolven zien en registeren.