Piepkleine robot werkt op licht en radiogolven (video)

Een team van de Universiteit van Washington heeft piepklein zelfrijdend robotje gemaakt die wordt aangedreven door licht en radiogolven.

MilliMobile beschikt over een zonnepaneelachtig apparaat voor het oogsten van energie en is op vier wielen gemonteerd, waardoor hij naar schatting 9 meter per uur kan reizen. Bovendien kan de robot over uiteenlopende terreinen rijden, waaronder beton en aangestampte grond, en kan hij naar verluidt apparatuur zoals camera’s en sensoren dragen die tot ongeveer drie keer zijn eigen gewicht kunnen wegen.

Verder gebruikt MiliMobile een lichtsensor om automatisch naar lichtbronnen te bewegen en voor onbepaalde tijd op de geoogste energie te werken.

Intermittent computing

“We hebben ons laten inspireren door ‘intermittent computing’, waarbij complexe programma’s in kleine stappen worden opgedeeld, zodat een apparaat met een zeer beperkt vermogen stapsgewijs kan werken, naarmate er energie beschikbaar is”, aldus de onderzoekers. “Met MilliMobile hebben we dit concept toegepast op beweging. We hebben de grootte en het gewicht van de robot verkleind, zodat het slechts een kleine hoeveelheid energie kost om te bewegen. En net als een dier dat stappen zet, beweegt onze robot in discrete stappen, met behulp van kleine pulsen van energie om zijn wielen te laten draaien.”

MilliMobile werd zowel binnen als buiten getest – onder meer in parken, een overdekte hydrocultuurboerderij en een kantoor – en in omgevingen met zeer weinig licht, waar de robot nog steeds in staat was om te bewegen, zij het in een veel langzamer tempo.

Hij is ontworpen om gegevens op verschillende punten in een ruimte te verzamelen om een gedetailleerder beeld te creëren van de omgeving, zoals bijvoorbeeld op een slimme boerderij waar hij de vochtigheid en het bodemvocht zou kunnen monitoren.

Gegevens verzenden met Bluetooth

MilliMobile beschikt over licht-, temperatuur- en vochtigheidssensoren, en over Bluetooth, waardoor de robot gegevens over een afstand van 200 meter kan verzenden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *