Categories: Actueel

Onderzoeksschip OceanXplorer laat landrotten live meegenieten

Damen noemt de OceanXplorer "het meest geavanceerde verkennings- en onderzoeksschip ter wereld". Het schip kan levende monsters verzamelen en aan boord brengen, waar ze door wetenschappers in laboratoria kunnen worden geanalyseerd, onder meer de mogelijkheid om DNA-sequencing uit te voeren. De filmfaciliteiten zijn ontwikkeld in samenwerking met Oscar-winnaar James Cameron.

Het voormalige offshore onderzoeksschip is vanaf het hoofddek naar boven herbouwd door de bestaande accommodatie te strippen en uit te breiden om de nieuwe laboratoria, werkplaatsen en onderzeese hangar te huisvesten en zelfs een heli-hangar toe te voegen.

Alewijnse verzorgt elektrische refit

Alewijnse is verantwoordelijk voor de elektrische refit van het schip. Naast de installatie van ongeveer 210 km bekabeling installeerde het bedrijf een far sounder voor signalering onder het wateroppervlak. Dit is belangrijk voor ijsbergdetectie. Ook is onderwaterverlichting en een onderwater telefoniesysteem geïnstalleerd, beide belangrijk voor de onderlinge communicatie van het schip naar de onderzeeboten.

Twee afzonderlijke verlichtingssystemen zorgen voor het schakelen en dimmen van normale verlichtingsarmaturen (1) en het regelen van de lichttemperatuur (2). Dit vergemakkelijkt onder andere het filmen.

Ook is het Ecdis-systeem geüggradet en voorzien van een 55-inch touchscreen-monitor. Het DP2-systeem is geoptimaliseerd met van de nieuwste besturingselementen en software. Ook een upgrade van het alarm- en monitoringsysteem van het schip behoorde tot de werkzaamheden.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago