Onderzoeksschip OceanXplorer laat landrotten live meegenieten

Damen Shiprepair Rotterdam heeft de verbouwing afgerond van het onderzoeksschip OceanXplorer. Uitgerust met een reeks sonar-arrays, bemande onderzeeërs, een ROV en AUV, kan OceanXplorer nu de diepten van de oceanen verkennen en in kaart brengen. Film- en mediastudio’s ‘van Hollywood-kwaliteit’ moeten zorgen dat wij landrotten live kunnen meegenieten.

Damen noemt de OceanXplorer "het meest geavanceerde verkennings- en onderzoeksschip ter wereld". Het schip kan levende monsters verzamelen en aan boord brengen, waar ze door wetenschappers in laboratoria kunnen worden geanalyseerd, onder meer de mogelijkheid om DNA-sequencing uit te voeren. De filmfaciliteiten zijn ontwikkeld in samenwerking met Oscar-winnaar James Cameron.

Het voormalige offshore onderzoeksschip is vanaf het hoofddek naar boven herbouwd door de bestaande accommodatie te strippen en uit te breiden om de nieuwe laboratoria, werkplaatsen en onderzeese hangar te huisvesten en zelfs een heli-hangar toe te voegen.

Alewijnse verzorgt elektrische refit

Alewijnse is verantwoordelijk voor de elektrische refit van het schip. Naast de installatie van ongeveer 210 km bekabeling installeerde het bedrijf een far sounder voor signalering onder het wateroppervlak. Dit is belangrijk voor ijsbergdetectie. Ook is onderwaterverlichting en een onderwater telefoniesysteem geïnstalleerd, beide belangrijk voor de onderlinge communicatie van het schip naar de onderzeeboten.

Twee afzonderlijke verlichtingssystemen zorgen voor het schakelen en dimmen van normale verlichtingsarmaturen (1) en het regelen van de lichttemperatuur (2). Dit vergemakkelijkt onder andere het filmen.

Ook is het Ecdis-systeem geüggradet en voorzien van een 55-inch touchscreen-monitor. Het DP2-systeem is geoptimaliseerd met van de nieuwste besturingselementen en software. Ook een upgrade van het alarm- en monitoringsysteem van het schip behoorde tot de werkzaamheden.