Zonneauto Nuna 12S beschikt over de zelf ontwikkelde motor XII-S met twee magneetringen. Door deze innovatieve aandrijving heeft de auto volgens Brunel Solar Team meer vermogen en kunnen kilometers efficiënter worden afgelegd.

Met Nuna 12S strijdt het team van elf TU Delft-studenten van 13 tot 20 september voor de wereldtitel tijdens de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.
Het team heeft een motor ontwikkeld waarbij een magnetische binnen- en buitenring de energie opwekken. Waar reguliere elektromotoren één magneetring hebben, kan deze motor meer vermogen leveren met dezelfde hoeveelheid energie.
Daarnaast bevat de motor een sterk type staal dat ook in de racesport wordt gebruikt en is de motor lichter dan voorgaande jaren.
Het team heeft voor de ontwikkeling van de motor samengewerkt met specialistische partners, waaronder een magnetenspecialist. “Ieder jaar ontwikkelt het team een eigen auto met onder andere een zonnepaneel, een accu en een boardcomputer, maar bij het ontwerpen en produceren van een eigen motor zijn we in voorgaande jaren steeds tegen problemen aangelopen. Ik ben dan ook erg trots dat het ons dit jaar wel gelukt is”, zegt Willem van Overbeeke, Electrical Engineer bij het team. “Met de implementatie van de twee magneetringen hebben we dit jaar een bijzondere innovatie weten te realiseren.”
De zonneauto bevat ook een vernieuwd zonnepaneel, waar nog tot aan vertrek naar Zuid-Afrika de puntjes van op de i worden gezet. Het is flexibel doordat het gemaakt is van PET materialen en op de topsheet ligt een microstructuur die ervoor zorgt dat er minder zonlicht van het paneel kaatst. “We streven er voorts naar om minder gewicht te gebruiken bij de bekabeling.”
Meest extreme zonnerace ooit
Vergeleken met de afgelopen jaren heeft de zonnerace van dit jaar een nog extremer format. Ditmaal racen de zonneauto’s gedurende acht dagen van Johannesburg naar Kaapstad en worden geconfronteerd met enorme hoogteverschillen, strenge weersomstandigheden en drukke steden. Ook krijgen ze te maken met etappes waarvan de route slechts kort van tevoren wordt gedeeld: de zogenoemde half-blind en blind stages. Het team met de meeste kilometers na acht dagen, wint de race.
Fantastisch idee van die twee magneten.
Kan een kleine revolutie betekenen voor elektromotoren.