Nederlandse startup lanceert demontabel zonnepaneel

Rotterdamse startup Biosphere Solar heeft een volledig demontabel circulair zonnepaneel gelanceerd. Het paneel is concurrerend met standaard zonnepanelen, maar kan aan het eind van het leven volledig gedemonteerd worden, voor hoogwaardige recycling en misschien zelf reparatie.

De transitie naar hernieuwbare energie is in volle gang, maar wat gebeurt er met alle kostbare materialen die worden verwerkt in zonnepanelen, windmolens, batterijen en stroomkabels? Een groot deel hiervan wordt nog altijd niet of laagwaardig verwerkt. Vaak worden deze producten zelfs gedumpt aan het einde van hun levensduur.

Biosphere Solar wil hier verandering in brengen. Normaal zijn zonnepanelen verlijmd met een lijmlaag die het erg duur maakt om de materialen aan het eind van het leven weer te scheiden. Biosphere Solar gebruikt in plaats hiervan een randafdichting, die het mogelijk maakt om tegen lage kosten het paneel aan het eind van de levensduur weer open te snijden, en de componenten te hergebruiken, repareren of recyclen. 

“Dit is een volledig nieuwe aanpak in de zonnepanelen-industrie, aangezien bestaande producenten vooral bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe verlijmingen, die vaak duurder zijn dan de standaard” , aldus Siemen Brinksma, een van de mede-oprichters. 

Verder kijkt de startup naar de toeleveringsketen. Deze wordt namelijk veelal getekend door dwangarbeid en vervuiling. “Hier kunnen we met productpaspoorten transparantie in creëren, en zo de keten een stuk schoner maken.”

Nederland-China

De productie van de zonnepanelen zal zowel in Nederland als in China plaatsvinden. “Wij zouden graag willen dat de productie van deze duurzame zonnepanelen zo lokaal mogelijk plaatsvindt. Echter wijst data van de IEA uit dat de huidige wereldwijde zonnepanelen-productie zich voor 90% in Azië bevindt, en 97% van de toeleverketen van wafers, een halffabrikaat van zonnecellen, zich in China bevindt.  We zijn in Europa dus nog sterk afhankelijk van China voor de levering van zonnepanelen, en zelfs de Europese producenten zijn veelal afhankelijk van Chinese toeleverketens.”

Biosphere Solar werkt met een Chinese fabrikant aan massaproductie, en met een Nederlandse fabrikant voor panelen op maat, die in diverse kleuren uitgevoerd kan worden. Deze strategie zorgt voor grootschalige leveringszekerheid, en keuze uit lokale of goedkope producten. “Veel van onze eerste klanten willen panelen uit Nederland, en zijn bereid om daar meer voor te betalen, maar voor het grootste deel van de markt is de prijs van zonnepanelen naast kwaliteit de belangrijkste factor. Door in China te produceren kan ook dit prijsgevoelige deel van de markt bediend worden.”

Missie boven winst

Het bedrijf plaatst de missie boven winstoogmerk, om duurzame en eerlijke standaarden naar de zonnepanelen industrie- en markt te brengen. “Ons doel is niet om een niche-merk van zonnepanelen op te zetten, maar om de hele industrie te overtuigen om op dit duurzamere ontwerp over te gaan.” Het bedrijf gaat zich de komende tijd dus richten op het overtuigen van grote bestaande producenten, omdat het zo denkt een groter aandeel van de totale hoeveelheid toekomstig geïnstalleerde zonnepanelen circulair te maken. De inkomsten wil het bedrijf halen uit het bedienen van producenten, het verkopen van panelen, en het certificeren van circulaire ketens.

Hiervoor is ook marktvraag nodig. Het bedrijf heeft tot nu toe zonnepanelen geïnstalleerd bij aan het strand in Scheveningen, met de gemeente Den Haag, in Delft met de TU, en in Amsterdam met het AMS institute. Biosphere Solar biedt 10 jaar garantie op haar producten, maar deze hebben nog wel een innovatief karakter. “Ze zijn nog niet volledig gecertificeerd. Daar zijn we hard mee bezig, daarna zal versie 2 uitkomen.” Ook is het bedrijf hard bezig met een ontwikkeling die de efficiëntie van deze circulaire panelen hoger te maken dan huidige panelen, die door hun lijmlaag vaak vergelen als gevolg van UV straling.

De toekomst van zonne-energie ziet er volgens Biosphere Solar rooskleurig uit. “In het productieproces van zonnepanelen is het lamineren een intensieve stap, zowel wat betreft kapitaal, tijd en energieverbruik. Door dit proces te vervangen, kunnen wij de producenten van zonnepanelen, naast circulaire panelen, ook financieel voordeel geven. Dit zal het hopelijk voor de hele industrie aantrekkelijk maken.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *