Nederland scoort goed op VR-festival Cannes (video)

Twee Nederlandse VR-werken zijn geselecteerd voor de Immersive Competition van het festival van Cannes – van in totaal slechts negen producties: een erkenning van het hoge artistieke niveau van de Nederlandse XR-scene.

De Immersive Competition van Cannes selecteert, in tegenstelling tot de filmcompetities (en bijvoorbeeld ook het concurrerende Venice Immersive), niet louter wereldpremières – wat in deze gevallen dus goed uitkomt. De Immersive Competition vindt plaats van 14 t/m 23 mei 2025, als onderdeel van het filmfestival van Cannes.

De twee Nederlandse producties zijn From Dust en Lacuna. From Dust is een unieke virtual reality-opera waar elektronische soundscapes samensmelten met de betoverende stemmen van vocaal ensemble Sjaella. Deze 24 minuten durende reis, gecomponeerd en geregisseerd door Michel van der Aa, vindt plaats in een wereld die reageert op je aanwezigheid en bewegingen. Dankzij geavanceerde AI-technologie wordt elke voorstelling uniek afgestemd op de bezoeker. ‘From Dust overstijgt de grenzen van traditionele opera en neemt je mee naar de voorhoede van meeslepende verhalen en gepersonaliseerde kunst’, aldus de selectiecommissie in Cannes.

Lacuna

De VR-documentaire Lacuna van Maartje Wegdam en Nienke Huitenga-Broeren was eerder dit jaar een uitschieter op het IFFR. In de VR haalt de tachtiger Sonja haperende herinneringen op aan haar ouders die haar en haar zus, als jonge meisjes, net op tijd in veiligheid hadden weten te brengen voordat ze zelf in Auschwitz vermoord werden.  Lacuna is van 4 mei t/m 1 juni 2025 te zien in Eye Filmmuseum, Amsterdam.

UT docent maakt geluid

Rik Nieuwdorp maakte het geluidsontwerp en de muziek voor Lacuna. Nieuwdorp geeft ook les aan de UT (bacheloropleiding Creative Technology en master Interaction Technology). Hij schrijft op de site van de UT:

‘Moderne technologieën zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Maar geen van de geavanceerde systemen die we vandaag de dag gebruiken zouden succesvol zijn geweest als mensen er niet mee overweg kunnen. Bij de ontwikkeling van vrijwel elke nieuwe vorm van technologie is mens-machine-interactie één van de belangrijkste overwegingen. Dus hoe stel je de gebruiker centraal in de ontwikkeling van nieuwe, interactieve technologieën? Wat is er bijvoorbeeld nodig om een robot te ontwerpen die menselijke emoties kan herkennen en erop kan reageren? Of een technologie die een sociale aanraking tussen geliefden kan simuleren? Als je geïnteresseerd bent in het vakgebied van mens-computer interactie en je interactieve technologieën wilt ontwikkelen en uitrollen die betekenisvol zijn voor mens en maatschappij, dan is de masterInteraction Technology aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *