Categories: Actueel

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland bekeken door de ogen van werknemers. Eind 2021 is de zeventiende enquête uitgevoerd. De vragenlijst is door bijna 50.000 werknemers ingevuld.

Veiligheid

In de NEA zijn onder andere vragen gesteld over het onderwerp ‘veiligheid’. Hierover gaven de werknemers de volgende antwoorden/informatie:
Een meerderheid van de werknemers in 2021 gaf aan dat medewerkers op hun werk informatie krijgen over hoe veilig en gezond te werken (71 procent), men zich op hun werk houdt aan de regels over veilig en gezond werken (69 procent), hun leidinggevende er alles aan doet om onveilig en ongezond werk te voorkomen (64 procent), zij zelf collega’s erop aanspreken als ze onveilig of ongezond werken (64 procent) en ze het te horen krijgen wanneer ze zelf onveilig of ongezond werken (59 procent). Bijna acht op de tien werknemers kunnen op het werk bij iemand terecht met vragen over onveilig of ongezond werk. In sectoren waar sprake is van meer zichtbare risico’s (zoals gevaarlijk werk, fysiek belastend werk of blootstelling aan stoffen) is sprake van meer aandacht voor veilig en gezond werken dan in sectoren waar minder zichtbare risico’s zijn.

Lichamelijk letsel

In 2021 gaf 2,6 procent van de werknemers aan in het afgelopen jaar betrokken te zijn geweest bij een arbeidsongeval dat lichamelijk letsel of geestelijke schade tot gevolg had. Tussen 2014 en 2019 was dat nog 3 procent of meer. Mannen (1,6 procent) kregen vaker te maken met een arbeidsongeval met verzuim dan vrouwen (1,1 procent) en het aandeel werknemers met een arbeidsongeval met verzuim was het hoogst in het vervoer (2,8 procent), de horeca (2,1 procent) en de bouw (2,0 procent).
Bij 67 procent van de werknemers met een arbeidsongeval was het letsel lichamelijk van aard, bij 19 procent geestelijk en bij de overige ongevallen was dat onderscheid lastig of niet te maken. De meest voorkomende soorten lichamelijk letsel waren open of oppervlakkige wonden (30 procent van de werknemers met een arbeidsongeval) en het verstuiken of verrekken van spieren, banden of lichaamsdelen (20 procent)

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021 is gratis te downloaden via https://www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/publicaties/nationale-enquete-arbeidsomstandigheden-2021-resultaten-in-vogelvlucht/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

11 uur ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

13 uur ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

14 uur ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

14 uur ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

14 uur ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

15 uur ago