Miljardenplan voor herbewapening Europa en werk voor defensie-bedrijven en kennisinstellingen

Defensie kan geïntegreerde lucht- en raketverdediging alleen versterken met hulp van bedrijven en kennisinstellingen. “Jullie technische kennis is onmisbaar“, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vandaag op een congres in Amsterdam, daags na presentatie van het plan ‘Herbewapen Europa’.

Afbeelding door ChatGPT

Europese Commissievoorzitter Von der Leyen presenteerde gisteren het plan ‘Herbewapen Europa’, dat voor 800 miljard euro aan extra defensie-uitgaven mogelijk moet maken. Dit omdat zich Europa niet langer kan verlaten op steun van de Verenigde Staten.

Hoogwaardige luchtverdedigingssystemen

Vanochtend ondertekenden verschillende partijen in Amsterdam al een intentieverklaring om samen te werken. In eerste instantie richt dit zich op hoogwaardige luchtverdedigingssystemen, waar de Navo volgens Eichelsheim grote behoefte aan heeft. “De oorlog in Oekraïne bevestigt het belang daarvan. Het land worstelt dagelijks met Russische dreigingen vanuit de lucht. Complicerende factor is dat Rusland raketten, onbemande systemen en afleidingsmiddelen gelijktijdig inzet om afvuur- en radarsystemen te overbelasten en munitievoorraden uit te putten.

Hoogtechnologisch

Het dwingt ons onze complete luchtverdediging te versterken“, aldus de generaal. Die heeft zich volgens hem ontwikkeld tot een complexe, hoogtechnologische tak van sport. “Daarom heeft Defensie bedrijven en kennisinstituten keihard nodig. Dit om innovatie, productie en kennisontwikkeling op dat gebied te versterken en versnellen.

“Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we ons doel bereiken benadrukte Eichelsheim. En dat is niet alleen om zelf onder een beschermende paraplu te schuilen. Maar die ook boven de bondgenoten op te kunnen steken.”

De verwachting is dat er meer takken van verdedigingssport zullen volgen waarin moet worden geïnvesteerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Wij als MKB Machinefabriek en Engineering werken graag mee aan de optimalisatie van Defensie Materieel. Maar net als talloze vergelijkbare MKB’ers ontbreekt het aan de juiste ingang om medewerking en mogelijkheden kenbaar te maken omdat er geen herkenbaar product gemaakt wordt zoals Rheinmetall, Defenture, Thales en Damen dit doen. Wel zijn ze meer dan uitstekend instaat om tooling of deel projecten te realiseren welke aan de hoogste eisen kunnen voldoen welke aan defensie materieel gesteld worden. (Een ASML werkt ook met meer dan 250 toeleveranciers ) Is hier ruimte voor?

    1. Beste Erwin,

      Ja, hier is ruimte voor. Defensie hecht veel waarde aan het Nederlandse MKB als onderdeel van de Nederlandse en Europese Defensie-industrie. Door onze krachten te bundelen kunnen we komen tot complexe, hoogtechnologische producten en systemen. Daarom heeft Defensie het Nederlandse MKB en kennisinstituten keihard nodig. Dit om het versterken en versnellen van innovatie, productie en kennisontwikkeling. Zowel als leverancier of als toeleverancier voor een Original Equipment Manufacturer (OEM) is ruimte voor het NLD MKB. Zo kan een MKB als directe leverancier bijvoorbeeld op TenderNet de aanbestedingen vinden van Defensie als aanbestedende dienst. We verwijzen verder graag naar regionale ontwikkelingsmaatschappijen, VNO-NCW, MKB Nederland en de branchevereniging NIDV om u verder te begeleiden in het zakendoen met Defensie.