Categories: Actueel

Lift naar de ruimte

Obayashi Corp. in Tokio presenteerde plannen voor een gigantische lift die passagiers naar een ruimtestation kan brengen, 36000 km boven de aarde. Voor de liftkabels in dit visionaire project zou het bedrijf koolstof nanobuisjes gebruiken, die twintig maal sterker zijn dan staal. Obayashi is beroemd en berucht door het verstoren van skylines, bijvoorbeeld met een oversized station voor de bullet-train in Kyoto of door ‘s werelds grootste  zelfdragend toren, de  Tokyo Sky Tree. Kort geleden begon het bedrijf aan de Taipei Dome.

Kabel van 96 000 kilometer

Het idee voor een ruimtelift is al beschreven in diverse science-fiction boeken. Obayashi gelooft dat het dank zij nanobuisjes werkelijk mogelijk is om zo’n lift te bouwen. Ook een aantal andere organisaties, waaronder Nasa,  onderzoekt de mogelijkheden voor het ontwikkelen van ruimteliften.

In het project van Obayashi wordt uitgegaan van een kabel van 96 000 kilometer – een kwart van de afstand van de aarde tot de maan. Het ene einde van de kabel zou worden verankerd in een ‘ruimtehaven’ op de grond, en het andere einde zou worden voorzien van een contragewicht. Het ruimtestation zou bestaan uit laboratoria en leefruimte. De lift kan maximaal 30 personen naar het station brengen, met een snelheid van 200 kilometer per uur. Dat betekent dat de reizigers 7 ½ dag in de lift doorbrengen.

Lineaire motor

De aandrijving zou volgens Obayashi bijvoorbeeld kunnen gebeuren met magnetische lineaire motoren. Rond het ruimtestation kan zonne-energie worden opgewekt, die ook naar aarde kan worden getransporteerd.

Volgens het Japanse bedrijf zijn twee belangrijke voorwaarden voor het project dat nanobuisjes op economische wijze in serie kunnen worden geproduceerd en dat  verschillende organisaties over de hele wereld samen kunnen samenwerken.

"Op dit moment kunnen we de kosten voor het project nog niet inschatten", zegt een woordvoerder van Obayashi, "maar we proberen gestaag vooruitgang te boeken, zodat het niet blijft bij een droom".

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago