Categories: Actueel

Lezing over gevaarlijke stoffen op de werkplek (30 november)

Het ministerie van SZW besteedt dit jaar met voorlichting, websites en tools voor werkgevers en werkenden aandacht aan dit onderwerp. Blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen komt in Nederland op veel werkplekken voor.

Preventief Medisch Onderzoek

Een van de belangrijkste instrumenten voor de bedrijfsarts om vroegtijdig gezondheidsklachten en/of beginnen de afwijkingen te constateren, is het Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Het blijkt echter dat een gericht PMO voor werkenden die blootgesteld zijn aan gevaarlijke stoffen, slechts in een minderheid van de daarvoor in aanmerking komende bedrijven plaatsvindt. Hoewel het de verantwoordelijkheid van de werkgever is om in de Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) de risico’s voor werklenden door gevaarlijke stoffen te bepalen ontbreekt deze blootstellingsbeoordeling in de dagelijkse praktijk vaak en wordt er vervolgens geen PMO uitgevoerd.

Leidraad Gevaarlijke Stoffen

Om deze reden heeft het Ministerie van SZW aan de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) gevraagd een Addendum Leidraad Gevaarlijke Stoffen op te stellen. Bij de opzet en uitvoering van het PMO gevaarlijke stoffen moeten arbo-professionals met elkaar samenwerken. De aandacht van de arbeidshygiënist ligt vooral bij de RI&E en het doen van omgevingsmetingen. De bedrijfsarts richt zich vooral op het in de gaten houden van het biologische effect en het opsporen van (vroege) gezondheidseffecten en van gezondheidseffecten. De kerngedachte van deze leidraad is dat de bedrijfsarts, in samenwerking met de arbeidshygiënist, op praktische wijze een PMO gevaarlijke stoffen kan adviseren ook als de noodzakelijke blootstellingsbeoordeling nog niet heeft plaatsgevonden. Eén van de auteurs zal de leidraad toelichten.

Solvent Team

Bij de Polikliniek Mens en Arbeid (PMA) houdt het Solvent Team zich bezig met de diagnostiek van neurologische beroepsziekten en blootstelling aan chemisch stoffen. De werkwijze en expertise die daarvoor nodig is, zal aan de hand van casuïstiek worden belicht.

Chroom-6

Mogelijke gevolgen voor de gezondheid door blootstelling aan chroom 6 kregen de afgelopen jaren veel (media) aandacht en zorgden voor de nodige onrust. De onderzoekers van twee projecten willen bespreken welke lessen er te trekken zijn naar aanleiding van de door hen verrichte consulten, uitgebrachte adviezen en rapporten met enkele voorbeelden.

Voor het programma en aanmelden:
https://www.beroepsziekten.nl/ncvb/agenda/heijermanslezing-gevaarlijke-stoffen

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

1 dag ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

1 dag ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 dag ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 dag ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago