Lessen om risico’s op uitstroom gevaarlijke stoffen te voorkomen

Naar aanleiding van een voorval in 2022 waarbij 11,8 ton azijnzuur vrijkwam, formuleerde de Onderzoeksraad twee lessen. Het voorval gebeurde bij Indorama, producent van gezuiverd tereftaalzuur (PTA). Er was stankoverlast en twee personen kregen lichte gezondheidsklachten.

Tags:

Afbeelding van het rapport van de Onderzoeksraad

De emissie vond plaats in de nacht van dinsdag 11 en woensdag 12 oktober 2022 in de PTA-fabriek in de Rotterdamse haven. Op dat moment was een deel van de fabriek uit bedrijf genomen voor onderhoud en een deel was wél in bedrijf. Hierbij vormde een driewegafsluiter de enige barrière tussen deze twee delen. De emissie werd veroorzaakt doordat de driewegafsluiter na ongeveer twintig dagen begon door te lekken. De sluitende werking van de driewegafsluiter is zeer waarschijnlijk teniet gedaan doordat er tijdens het dichtdraaien van de afsluiter vaste stof tussen de zitting en de plunjer aanwezig was en de vaste stof later is weggespoeld.

Veiligstelling installatie

De problemen met de driewegafsluiter hebben zich kunnen voordoen door de wijze waarop de installatie is veiliggesteld voor onderhoud en door ontbrekende kennis over de risico’s van scaling (dit is de vorming van vastgekoekte poederafzetting aan de binnenzijde van leidingwerk en andere installatieonderdelen) in deze afsluiter. De Onderzoeksraad formuleerde onderstaande twee lessen voor Indorama en andere bedrijven uit de chemische industrie:

1) Een les over het veiligstellen van een installatie voor onderhoud
Om de risico’s op uitstroming van gevaarlijke stoffen tijdens onderhoud in een fabriek goed te beheersen dient achter een ‘enkelvoudige veiligstelling’ een aanvullende barrière geplaatst te worden indien achter de veiligstelling nog een gevaarlijke stof aanwezig is.

2) Een les over de kennis over de risico’s van scaling
Om het risico te beheersen dat een afsluiter niet goed werkt in een fabriek die te maken heeft met scaling, is het identificeren van de risico’s van scaling cruciaal: wanneer en hoe kan scaling de werking van afsluiters belemmeren? Het in gebruik nemen van een nieuw type afsluiter is een uitgelezen moment om expliciet aandacht hiervoor te hebben.

Bron: https://onderzoeksraad.nl/onderzoek/azijnzuur-emissie-indorama-europoort-rotterdam/

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *