Inspiratiesessie nieuwe Machineverordening tijdens Vision, Robotics & Motion

Op 20 januari 2027 vervalt de Machinerichtlijn 2006/42/EG en wordt deze vervangen door Verordening (EU) 2023/1230 betreffende machines. Om bedrijven op weg te helpen in de voorbereiding organiseert Mikrocentrum Opleidingen tijdens Vision, Robotics & Motion de inspiratiesessie ‘Machineverordening: impact en aanpak’.

Mikrocentrumdocent Machineveiligheid, Nick de With en Chris van der Heijden, Design Safety Improvement Manager Corporate HSE van Vanderlande Industries, nemen deelnemers in 2,5 uur tijd mee in de ins en outs, met als doel om zelf aan de slag te gaan.

In tegenstelling tot de Machinerichtlijn hoeft de Machineverordening niet eerst te worden omgezet naar nationale wetgeving. Dit betekent dat de nieuwe Machineverordening rechtstreeks binnen alle lidstaten van de EU van kracht wordt op 20 januari 2027.

Enkele belangrijke wijzigingen zijn dat nieuwe technologieën zoals AI en IoT onder de Machineverordening vallen voor zover dit de veiligheid van machines aangaat. Bovendien introduceert de Machineverordening een nieuwe lijst van ‘machines met een hoog risico’, waarmee de oude lijst komt te vervallen.

Tijdens de inspiratiesessie krijgen deelnemers antwoord op vragen als: wat is de aanleiding van de nieuwe wetgeving voor machines? Wat zijn de significante wijzigingen in de ‘essentiële veiligheids- en gezondheidseisen’? Hoe kan je als machinebouwer jezelf voorbereiden op de Machineverordening? En welke nieuwe, wettelijke eisen hebben de meeste impact? 

Programma

De inspiratiesessie vindt plaats op donderdag 6 juni 2024 tijdens vakbeurs Vision, Robotics & Motion in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is gewenst en kan via het aanmeldformulier van de vakbeurs. Na de workshop hebben deelnemers de kans om ook gratis de beurs bezoeken waar ruim 130 bedrijven hun digitalisering- en automatiseringsoplossingen voor het MKB presenteren.

  • 10:00 – 10:15 uur: Inloop
  • 10:15 – 10:30 uur: Welkomstwoord
  • 10:30 – 11:30 uur: Presentatie door Mikrocentrumdocent Machineveiligheid Nick de With, (Fusacon)
  • 11:30 – 11:45 uur: Pauze
  • 11:45 – 12:30 uur: Presentatie door Chris van der Heijden, Vanderlande Industries
  • Vanaf 12:30 uur: mogelijkheid tot bezoeken beursvloer en congresprogramma Vision, Robotics & Motion
Contactgegevens
AdresDe Run 1115
Postcode en plaats
5503 LB Veldhoven
Meer informatieInformatie aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *