Categories: Actueel

Innovatieprijs voor reconstructie versnipperde Stasi-documenten

Zestienduizend grote zakken met papieren, dat is de geheime erfenis van de Oost-Duitse Stasi. Medewerkers van de toenmalige geheime politie van de DDR verscheurden kort voor de val van de muur in 1989 ongeveer 40 miljoen vellen met notities. Dat resulteerde in ongeveer 600 miljoen papiersnippers die informatie bevatten over medewerkers en slachtoffers van de Stasi. Het zou een eeuwigheid duren om die snippers met de hand weer samen te voegen – voor zover dat al mogelijk zou zijn.

Een complete en aanzienlijk snellere reconstructie wordt mogelijk met de ePuzzler, die is ontwikkeld door onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Produktionsanlagen und Konstruk tionstechnik IPK in Berlijn. De software beoordeelt met behulp van complexe algoritmen de snippers, die daartoe met een scanner zijn gedigitaliseerd. Op basis van kenmerken als vorm, kleur, textuur, liniëring en het tekstbeeld worden naburige delen gezocht en daar wordt dan virtueel mee gepuzzeld.

"Op deze manier maken we al een voorselectie uit de enorme hoeveelheid snippers, voordat het eigenlijk puzzelproces begint", verduidelijkt projectleider Jan Schneider van het IPK.

Maatschappelijke relevantie is drijfveer

Voor deze techniek, die licht kan brengen in nog duistere delen van de Duitse geschiedenis, kregen initiatiefnemer dr. Bertram Nickolay en zijn team nu de Earto-prijs voor bijzondere maatschappelijke en sociale innovaties toegekend. Die prijs wordt dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt door de European Association of Research and Technology Organisations. "Voor mijn team en mijzelf is dat een grote eer. Naast de uitdaging om in de techniek nieuw terrein te betreden, was de maatschappelijk relevantie ook een belangrijke drijfveer bij de ontwikkeling van de reconstructitetechnologie", zegt Nickolay.

Trainen

Om zijn werk nauwkeurig te kunnen uitvoeren, moet de ePuzzler nog veel leren. Het prototype is sinds maart 2013 productief en wordt nog voortdurend getraind en geoptimaliseerd. De onderzoekers willen nu technieken ontwikkelen om ook het scannen van de snippers zoveel mogelijk te automatiseren.

De nieuwe techniek is niet alleen van belang voor de reconstructie van Stasi-stukken, maar ook voor het herstel en behoud van cultureel en maatschappelijk belangrijke documenten en objecten.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago