Categories: Actueel

Impuls voor procestechnologie Universiteit Twente

Het voormalige HogedrukLab op de campus van de UT wordt getransformeerd tot een Sustainable Energy Lab. Een belangrijk voordeel van dit lab is dat het een tussenstap is tussen kleinschalige laboratoriumopstellingen, waar je met zeer kleine hoeveelheden grondstoffen werkt, en een enorme fabriek, die omvangrijke investeringen vereist. Dergelijke ‘mid-scale faciliteiten’ zijn van essentieel belang om nieuwe technologie gereed te maken voor de markt. De UT-onderzoekers zullen in het lab onder meer werken aan de omzetting van biomassa naar transportbrandstoffen en chemicaliën, afvang en gebruik van CO2 , membraantechnologie, smart-grids en foto- en elektrokatalyse. Ook is het lab uitdrukkelijk bestemd voor industriële partijen die er gebruik kunnen maken van de hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten en de expertise van UT-wetenschappers.

Uniek

Wat het laboratorium uniek maakt – zeker in Nederland – is de extreem hoge druk van maar liefst 800 bar waarmee in een gecontroleerde omgeving en onder hoge temperaturen veilig gewerkt kan worden. Niet alleen wetenschappers en bedrijfsleven profiteren van de hoogwaardige faciliteiten; het laboratorium stelt ook UT-studenten in staat om op een veilige en verantwoorde manier experimenten uit te voeren onder extreem hoge druk.

Met het Sustainable Energy Lab heeft de Universiteit Twente de faciliteiten voor het hele onderzoekstraject voor de opwekking van duurzame energie in handen: van molecuul tot proces. Met de verbouwing is een bedrag van ongeveer 3,5 miljoen euro gemoeid. Het Sustainable Energy Lab opent naar verwachting eind 2014 haar deuren.

Naast het Sustainable Energy Lab is ook de aanstelling van verschillende deeltijdhoogleraren die afkomstig zijn uit de industrie, een impuls voor de procestechnologie (Chemical & Proces Engineering) aan de Universiteit Twente.

Green Energy Initiative

Het onderzoek binnen de Universiteit Twente op het gebied van duurzame energie is gebundeld in het Green Energy Initiative. Onderzoekers werken binnen dit Initiative samen op de thema’s: ‘Energy from Biomass’, ‘ICT & Smart Grids’ en ‘Advanced Materials’. Bij al deze thema’s is er uitgebreid aandacht voor de verbinding tussen technologische innovatie en gedrags-, organisatie- en maatschappijwetenschappelijk onderzoek. Dit is namelijk onontbeerlijk voor de succesvolle implementatie van vernieuwingen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago