Host Group & UT bouwen eerste E-methanol systeem Benelux

Bright Renewables en HyGear, beide onderdeel van de Host Group, gaan samen met de Universiteit Twente het eerste E-Methanol systeem in de Benelux bouwen. Het project richt zich op de ontwikkeling van technologie voor de productie van E-methanol, een duurzaam brandstofalternatief voor conventionele brandstoffen voor zwaar transport, waaronder schepen en de luchtvaart.

Het terrein van HyGear in Arnhem

In dit consortium ontwikkelt Bright Renewables (Enschede) de methanolreactortechnologie, levert HyGear (Arnhem) een 1MW elektrolyser met polymeer elektrolyt membraan (PEM) technologie en de Universiteit Twente (Enschede) doet onderzoek naar de voor het proces vitale warmtewisseling en de meest optimale manier om het project op te schalen met behulp van een zogenaamde twin-test reactor.

Het project ‘Towards Acceleration and Demonstration of E-Methanol’ (Tandem), ontving bijna 4 miljoen euro subsidie, wat de helft van de totale investering dekt. Het duurt vier jaar en moet in het derde kwartaal van 2025 de eerste partij hernieuwbare methanol opleveren.

Martin Bos, R&D Manager bij HoSt Group: “We hebben een technologie ontworpen die minder materialen gebruikt en werkt bij lagere temperaturen en drukken dan bestaande technologieën, wat resulteert in een lager energieverbruik en een lagere total cost of ownership”.

Het systeem met een capaciteit van 500 ton AA-kwaliteit methanol per jaar zal worden gebouwd op het terrein van HyGear in Arnhem. Hier zal gebruik worden gemaakt van afgevangen CO2 en elektriciteit uit ongesubsidieerde zonne- en windenergie die in Nederland wordt opgewekt. Dit e-methanol systeem is voor kleinschalig gebruik en kan worden opgezet in de buurt van lokale zonne- of windmolenparken. Het kan direct gebruik maken van duurzame elektriciteit, waardoor congestieproblemen op het elektriciteitsnet verminderderen. Jaarlijks kan het systeem genoeg duurzame brandstof produceren voor een groot binnenvaartschip om dertigduizend kilometer af te leggen met tienduizend containers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *