Hoe bouw je een 100% circulaire ferry?

Op 2 september, tijdens Esef Maakindustrie, houdt Dewi Wesselman, Group Sustainability Coordinator van Damen Shipyards Group, een sessie over duurzaam ondernemen in haar branche. Ze vertelt over Damen‘s ambitie om de meest duurzame scheepbouwer ter wereld te worden. Ze gaat in op de uitdagingen die hierbij komen kijken – met als grootste uitdaging het ontwerp en de bouw van een 100% circulaire ferry in 2025. Hoe haalbaar is dat?

Dewi Wesselman Damen Shipyards Esef Maakindustrie
Still van Dewi Wesselman in een Damen-video

Wesselman, die een achtergrond heeft in Strategic Product Design en Communication Design for Innovation aan de TU Delft, werkt sinds 2017 voor Damen Shipyards Group. Ze houdt zich bezig met circulariteit en denkt mee over de complete levenscyclus van een schip. Ze werkt ongeveer 3 dagen
per week aan de realisatie van dit project om tegen 2025 een 100% circulaire ferry te ontwerpen en te bouwen. “Het is een Big Hairy Audacious goal”, zegt ze. “We worden er stiekem ook lichtelijk nerveus van. Maar dat is ook het doel van onze duurzame ambitie. Het is tijd om urgentie te creëren
en actie te ondernemen. We moeten de walk the talk gaan doen.”


Nog niet overal een antwoord op
Tijdens haar sessie gaat Wesselman dieper in op het proces om een circulaire ferry te ontwerpen en bouwen. Ze vertelt over goede circulaire oplossingen waar al veel over bekend is, zoals het interieur. Maar ook geeft ze een open kijk op de uitdagingen waar ze tegenaanlopen: “Bijvoorbeeld de batterijen. Zowel de input als de output is momenteel niet circulair. Het is op technisch vlak een enorme uitdaging om een batterij circulair te maken. We zijn aan het onderzoeken wat daarvoor nodig is. Of überhaupt hoe we de hele keten mee kunnen krijgen in onze reis. Het is immers wel iets wat we samen moeten doen.”


Kennis delen en ervaring uitwisselen
Wesselman komt bovendien graag in contact met andere lotgenoten. “Bij Damen zijn we altijd op zoek naar mooie samenwerkingen of inzichten. We vinden het interessant om van andere industrieën input te krijgen. Ik vertel over het proces waar we mee bezig zijn, we zijn er nog lang niet. Dit is een open uitnodiging om kennis te maken en ideeën uit te wisselen.”


Esef Maakindustrie (event.maakindustrie.nl) vindt plaats van 30 augustus tot en met 2 september in Jaarbeurs Utrecht, gelijktijdig metTechniShow (event.technishow.nl).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)