Categories: Actueel

Halléoojamaflipafoon: een symfonie van wetenschap en kunst (video)

Deze muziekrobot, die wordt bestuurd door de embedded controller  NI myRIO, kan verschillende akoestische instrumenten bespelen op basis van elke partituur: van Beethoven tot hiphop. Naast het bespelen van de gitaar of de buisklokken kan de Halléoojamaflipafoon diverse unieke geluiden produceren dank zij een geïntegreerd ‘V8 motorblok’ waarvan de acht zuigers met verschillende materialen kunnen schudden. Er zit ook een gemotoriseerde drummer in, die er – sneller dan elke mens – krachtige beats uit kan rammen.

Het brein achter het instrument wordt gevormd door de embedded controller NI myRIO.

De allereerste opname met de Halléoojamaflipafoon.

Eurekamoment

De inspiratie voor het mechatronische inspiratie kwam van een reisje naar de NIWeek in Austin, Texas. In de expositiehal bij de conferentie zag Peter Green, hoofddocent aan de University of Manchester, een enorme Rube-Goldberg-achtige muziekmachine die was gebouwd door National Instruments en Intel, met behulp NI CompactRIO controllers.

Steve Pickett, educatief directeur van het  Hallé orkest, herinnert zich Green’s terugker van NIWeek; "Peter had het telkens over een fantastisch elektronische muziekinstrument en zei dat de universiteit iets soortgelijks kon bouwen. Ik zei toen dat – vooropgesteld dat het zou zijn gebaseerd op meer conventionele instrumenten – het Hallé orkest buitengewoon geïnteresseerd zou zijn. Zo ontstond het idee van de  Halléoojamaflipafoon." 

Bis bis

De Halléoojamaflipafoon is sindsdie een integraal onderdeel geworden van de activiteiten van het Hallé orkest. Het systeem is op tournee gewist met het orkest in het kader van hun #Halleforyouth concerten, waarmee ze kinderen willen inspireren met cultuur en wetenschap. De nieuwste uitvoering van de zich voortdurend ontwikkelende Halléoojamaflipafoon heeft al opgetreden voor meer dan 10 000 schollkinderen en er zullen er nog veel volgen..

Bekijk hier een video van ‘The Robots are Coming’, een compositie van Steve Pickett, gespeeld door het Hallé orkest – uiteraard met de Halléoojamaflipaphone.

Geen ‘one hit wonder’

"Jaarlijks spelen twintigduizend kinderen met ons orkest en nog een dertigduizend nemen deel aan de bredere Hallé Education programma’s", zegt Steve Picket. "Sommige van die kinderen zijn ontworteld, worstelen, maar wij brengen ze bij elkaar en ik vind ze geweldig. De Halléoojamaflipafoon zou een revolutie teweeg kunnen brengen in onze educatieprogramma’s, en mogelijk ook andere initiatieven in zorgcentra en gevangenissen. Elk jaar kunnen meer instrumenten worden toegevoegd. De impact zal kolossal zijn. Dit is zeker geen eendagsvlieg."  

 "Engineering en kunst zijn zo verschillend,"vindt Peter Green, "Steve en ik praten haast in verschillnde talen. Maar toch hebben we dit gecreëerd. Studenten, onder leiding van doctoraalstudent  PhD student Hassan Hakim Khalili, hebben de Halléoojamaflipafoon tot leven gebracht. Ze zijn geweldige ambassadeurs voor de  universiteit en dank zij hun ervaring adviseren ze nu zelfs onze staf."

Peter Green, Steve Pickett en Hassan Hakim Khalili samen met het team getalenteerde aankomende engineers en de muzikanten die samen de Halléoojamaflipafoon tot leven brachten.  

Zie ook

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago