Halléoojamaflipafoon: een symfonie van wetenschap en kunst (video)

De Halléoojamaflipafoon is een tongbrekende cocktail van muziek en elektronica. Het systeem is gebouwd door de University of Manchester voor het gerespecteerde Hallé orchestra.De orkestleden gaan het gebruiken bij hun werk met schoolkinderen en mensen die lijden aan dementie.

Deze muziekrobot, die wordt bestuurd door de embedded controller  NI myRIO, kan verschillende akoestische instrumenten bespelen op basis van elke partituur: van Beethoven tot hiphop. Naast het bespelen van de gitaar of de buisklokken kan de Halléoojamaflipafoon diverse unieke geluiden produceren dank zij een geïntegreerd ‘V8 motorblok’ waarvan de acht zuigers met verschillende materialen kunnen schudden. Er zit ook een gemotoriseerde drummer in, die er – sneller dan elke mens – krachtige beats uit kan rammen.

brein

Het brein achter het instrument wordt gevormd door de embedded controller NI myRIO.

De allereerste opname met de Halléoojamaflipafoon.

Eurekamoment

De inspiratie voor het mechatronische inspiratie kwam van een reisje naar de NIWeek in Austin, Texas. In de expositiehal bij de conferentie zag Peter Green, hoofddocent aan de University of Manchester, een enorme Rube-Goldberg-achtige muziekmachine die was gebouwd door National Instruments en Intel, met behulp NI CompactRIO controllers.

Steve Pickett, educatief directeur van het  Hallé orkest, herinnert zich Green’s terugker van NIWeek; "Peter had het telkens over een fantastisch elektronische muziekinstrument en zei dat de universiteit iets soortgelijks kon bouwen. Ik zei toen dat – vooropgesteld dat het zou zijn gebaseerd op meer conventionele instrumenten – het Hallé orkest buitengewoon geïnteresseerd zou zijn. Zo ontstond het idee van de  Halléoojamaflipafoon." 

Bis bis

De Halléoojamaflipafoon is sindsdie een integraal onderdeel geworden van de activiteiten van het Hallé orkest. Het systeem is op tournee gewist met het orkest in het kader van hun #Halleforyouth concerten, waarmee ze kinderen willen inspireren met cultuur en wetenschap. De nieuwste uitvoering van de zich voortdurend ontwikkelende Halléoojamaflipafoon heeft al opgetreden voor meer dan 10 000 schollkinderen en er zullen er nog veel volgen..

Bekijk hier een video van ‘The Robots are Coming’, een compositie van Steve Pickett, gespeeld door het Hallé orkest – uiteraard met de Halléoojamaflipaphone.

Geen ‘one hit wonder’

"Jaarlijks spelen twintigduizend kinderen met ons orkest en nog een dertigduizend nemen deel aan de bredere Hallé Education programma’s", zegt Steve Picket. "Sommige van die kinderen zijn ontworteld, worstelen, maar wij brengen ze bij elkaar en ik vind ze geweldig. De Halléoojamaflipafoon zou een revolutie teweeg kunnen brengen in onze educatieprogramma’s, en mogelijk ook andere initiatieven in zorgcentra en gevangenissen. Elk jaar kunnen meer instrumenten worden toegevoegd. De impact zal kolossal zijn. Dit is zeker geen eendagsvlieg."  

 "Engineering en kunst zijn zo verschillend,"vindt Peter Green, "Steve en ik praten haast in verschillnde talen. Maar toch hebben we dit gecreëerd. Studenten, onder leiding van doctoraalstudent  PhD student Hassan Hakim Khalili, hebben de Halléoojamaflipafoon tot leven gebracht. Ze zijn geweldige ambassadeurs voor de  universiteit en dank zij hun ervaring adviseren ze nu zelfs onze staf."

peter greenPeter Green, Steve Pickett en Hassan Hakim Khalili samen met het team getalenteerde aankomende engineers en de muzikanten die samen de Halléoojamaflipafoon tot leven brachten.  

Zie ook