Grootste batterij van Nederland in gebruik genomen

Vorige week is de grootste batterij van Nederland in gebruik genomen. De De Giga Buffalo-batterij is een energieopslagsysteem van 24 megawatt (MW) / 48 megawattuur (MWh), en bestaat uit Wärtsilä’s Gridsolv Quantum en GEMS Digital Energy Platform.

Grootste batterij van Nederland in gebruik genomen

Het energiebeheersysteem maakt gebruik van machine learning en historische en realtime data-analyse om het volledige systeem te optimaliseren. Het is geoptimaliseerd met Wärtsilä’s Service+ GAP-oplossing, die systeemonderhoud met prestatiegaranties biedt.

De batterij staat samen met wind- en zonne-energie in het testcentrum van Wageningen University & Research in Lelystad. Energiemaatschappij Eneco huurt hem van Giga Storage, een bedrijf in Amstelveen dat zich specialiseert in grootschalige energieopslag.

De Nederlandse overheid heeft zich tot doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te verminderen en in 2050 met 95 procent. Recente rapporten geven aan dat Nederland in 2050 tussen de 29 en 54 gigawatt (GW) aan energieopslagcapaciteit nodig heeft om de de toename van de opwekking van hernieuwbare energie en zorgen voor betrouwbaarheid wanneer het land zijn doelstellingen voor decarbonisatie haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)

  1. Leuk, maar innovatief is het helaas niet, laat staan duurzaam. Dit type batterij is compact en gaat zijn doel voorbij. Capaciteiten in combinatie met innovatie is waar we in Nederland op in moeten zetten.
    Zo zijn er veel betere duurzame oplossingen wie welliswaar een grotere voetafdruk hebben maar wel bestaan uit hernieuwbare producten.

  2. Tja, GW is vermogen en GWh is energie. Ik vermoed dus gezien de tekst dat het GWh moet zijn ? En dus is deze batterij ongeveer 0.1% van het benodigde van 2050. Wat zijn de kosten van deze energieopslag per MWh? En is dat dan relatief veel of niet? Maar in ieder geval is het een goede testcase lijkt mij.

  3. De opslag capaciteit halen zal wel lukken. Maar minstens zo interessant is hoeveel GW het kost om de opslag te realiseren en daarbij optellen de GW die het kost om de hernieuwbare energie op te wekken en dan heb een soort efficientie index = waarde van de hernieuwbare energie. Lees ik bijna nooit wat over.