Groene waterstof creëren zonder iridium

Een nieuw composiet uit veelvoorkomende elementen maakt efficiënte waterstofproductie zonder zeldzame en kostbare metalen zoals platina mogelijk.

schematische weergave van de materiaalsamenstelling

De onderzoekers van de Universiteit Twente, Berkeley en Karlsruhe publiceerden hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Elektrolyse van water is een van de meest duurzame productiemethoden van groene waterstof. Maar met de huidige elektrolysemethoden gebruiken we veel zeldzame en dure materialen, of is het proces niet efficiënt genoeg.

“Nu bevatten de meest efficiënte elektrolysetoestellen platina en iridium. Dat is nodig voor de elektroden waarop het waterstof- en zuurstofgas wordt geproduceerd uit water. Maar platina en vooral iridium zijn te zeldzaam. Daarom zoeken we constant naar elektrodematerialen gemaakt van meer voorkomende grondstoffen die we ook kunnen gebruiken als efficiënte en stabiele elektrokatalysatoren”, zegt Chris Baeumer. Zijn team vond precies wat het zocht in een nieuw materiaal dat een verbinding bevat van vijf verschillende overgangsmetalen.

Individueel zijn deze vijf metalen weinig actief als katalysator. In de juiste samenstelling blijkt de activiteit echter tot 680 keer hoger te zijn dan die van de afzonderlijke verbindingen. Dit komt als een verrassing. Baeumer: “We verwachtten met name de stabiliteit te verbeteren.”

Het nieuwe materiaal moet nog worden getest op industriële schaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *