Gezien op CES

Wat was er allemaal te zien op CES 2023? Dat is natuurlijk niet samen te vatten in een artikel. Maar we hebben wel 4 nieuwtjes geselecteerd die wat ons betreft meer dan een beetje de moeite waard zijn. Waaronder de belofte van een Lightyear 2.

Tags:
De Lightyear 2
Details over de Lightyear 2 zijn nog niet bekendgemaakt.

Lightyear gebruikte de CES om dit vervolg op de Lightyear 1 te promoten. Het bedrijf wil er nog niet veel over kwijt, maar belooft wel een rijbereik van 800 kilometer achter elkaar, en een bijna onbeperkt aantal kilometers voor korte, dagelijkse trips.. De prijs is nog niet vastgesteld, maar Lightyear neemt wel vast pre-orders aan. De productie start in 2025.

Papieren batterijen

BeFC, een spin-out van het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS), is klaar voor de commerciële productie van papieren batterijen voor in sensoren en andere IoT-apparaten. Het bedrijf zegt dat deze op biobrandstof gebaseerde cellen, die opgeslagen glucose combineren met zuurstof uit de lucht om elektriciteit op te wekken, evenveel energie kunnen produceren als een knoopcelbatterij. Volgens BeFC zijn verschillende fabrikanten producten aan het ontwikkelen met hun technologie. Men verwacht dat onder meer een temperatuur- en vochtigheidsmeter en een slim verband binnenkort op de markt komen.

papieren batterij

Exosuit Apogee

German Bionic toonde zijn nieuwe exosuit Apogee dat is ontworpen voor commercieel gebruik en werknemers helpt fysieke taken uit te voeren zonder hun lichaam al te zwaar te belasten. Het pak kan per tilbeweging tot 30 kilo aan belasting naar de onderrug compenseren, en het helpt vermoeidheid te verminderen doordat het lopen lichter maakt.

De Apogee is ontworpen om gedurende lange tijd te worden gedragen zonder in de weg te zitten. Bovendien verzamelt en analyseert de IO-architectuur gegevens over de activiteit van werknemers terwijl ze het pak dragen, zodat het feedback kan geven via het ingebouwde display of audiowaarschuwingen wanneer onveilige bewegingen worden gedetecteerd.

exosuit Apogee

Blauwe kwantumdots voor beeldschermen

Nanosys, de fabrikant van kwantumdot-films die worden gebruikt in televisieschermen van verschillende grote fabrikanten, streeft ernaar de blootstelling van kijkers aan blauw licht te verminderen zonder in te leveren op de beeldkwaliteit, door een blauwe kwantum-dot toe te voegen aan de huidige rood-groene reeks. Dit omdat een langdurige blootstelling aan blauw licht kan bijdragen aan maculaire degeneratie, staar en andere oogproblemen. Op de kortere termijn kan het de slaap verstoren.

Uitgangspunt: in de QLed-technologie worden kwantumdots gebruikt om de kleurkwaliteit te verbeteren door licht af te stemmen op precieze golflengten. LCD-schermen gebruiken meestal een reeks blauwe Led’s als achtergrondverlichting, samen met een kwantum-dot-film die een deel van dat licht omzet in de rode en groene frequenties die worden gebruikt om een RGB-beeld (rood-groen-blauw) te vormen. Deze film laat het blauwe licht onveranderd door.

Nanosys zegt dat het toevoegen van een blauwe kwantumdot aan de huidige rode en groene reeks de schade door blauw licht kan verminderen zonder in te boeten aan kleuren of contrast. Een zinkselenide QD absorbeert blauw licht van wat wordt beschouwd als het meest schadelijke golflengtebereik – 425 tot 445 nanometer – en zendt het opnieuw uit in het bereik van 460 tot 480 nm. Het bedrijf zegt dat het voor het einde van het jaar klaar is voor massaproductie.

flesje nano eyesafe
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *