Categories: Actueel

Fontys Expertisecentrum ObjeXlab opent deuren

Robots worden slimmer, hun gedrag past zich steeds vaker aan hun omgeving aan. Robotica wint terrein in onze maatschappij en is niet meer weg te denken binnen een productieomgeving. Robots bieden een alternatief voor een tekort aan vakmensen bij specialistisch werk, zijn nooit ziek en nemen niet veel ruimte in beslag. Ook zijn adaptieve robots in staat om informatie te verwerken over de werkzaamheden en deze door te geven aan andere adaptieve robots. Hiermee wordt een netwerk van adaptieve robots gecreëerd waardoor coöperatieve netwerken ontstaan en de procesflow volledig geautomatiseerd is. Het Roboticalab werkt aan verschillende projecten met andere opleidingen en regionale MKB-ers om nieuwe toepassingen in een productieomgeving te onderzoeken.

3D-printing voor high tech industrie

Bij 3D-printen wordt een digitaal bestand omgezet in een object. Het product wordt laagje voor laagje opgebouwd door de printer. Er zijn tal van mogelijkheden met bijvoorbeeld plastic en roestvast staal. 3D-printing biedt de mogelijkheid een beperkte hoeveelheid, of slechts een uniek exemplaar te produceren. Hierdoor kunnen bedrijven – zonder hoge kosten of tijdverlies – machines ontwikkelen die nodig zijn bij hun productieproces. Verder start ObjeXlab dit najaar een project waarin duurzaamheid centraal staat. Het plastic afval van Fontys, zal worden hergebruikt in 3D printing. Het vormt de grondstof voor onderdelen zoals prototypes voor machines en andere printobjecten.

Samenwerken in Objexlab staat centraal

Naast de traditionele manier van opleiden in de vorm van stage en afstudeeropdrachten, stimuleert ObjeXlab partnerships waarin bedrijven en studenten samenwerken aan projecten. In oktober gaat een multidisciplinair team van Fontys instituten van start om een nieuwe vorm van onderwijs te ontwikkelen. Zo kunnen studenten van paramedische opleidingen samen met techniekstudenten 3D-geprinte schoenzooltjes voor één unieke gebruiker gaan ontwerpen en produceren. De regionale samenwerking met andere opleidingen, TU/e, Summa, Design Academy en Fontys instituten, is breed. Van paramedisch tot ethisch, van economie tot industrie.

De toekomst van het expertisecentrum

Het ObjeXlab richt zich op innovatieve productietechnologieën in de Brainport regio (regio Zuidoost Brabant). Het doel van het ObjeXlab is hét kenniscentrum te zijn voor praktijkgericht onderzoek en opleiden op het vakgebied van hightech innovatieve productietechnologieën.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

6 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

8 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

8 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

9 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

9 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

15 uur ago