Categories: Actueel

FME steunt elektrificatie oproep aan het kabinet

Om dit te laten slagen, moet de overheid volgens de ondertekenaars onder andere investeren in de infrastructuur en subsidies beschikbaar stellen. Dan kan de industrie de enorme potentie van elektrificatie waarmaken.

De ondertekenaars roepen de politieke partijen op belangrijke keuzes te maken over planning, investeringen en randvoorwaarden voor de gezamenlijke ontwikkeling van elektrificatie, hernieuwbare productie en energie-infrastructuur. Vanwege de jarenlange doorlooptijden van elektrificatieprojecten is het van groot belang dat het komende kabinet knopen doorhakt.

Potentieel

Als de randvoorwaarden goed worden geregeld, staan de bedrijven klaar om de industrie te verduurzamen en het CO2-besparingspotentieel te realiseren. De Routekaart Elektrificatie brengt het potentieel van elektrificatie in de industrie in kaart en is opgesteld door TKI Energie en Industrie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het potentieel telt op tot een extra elektriciteitsvraag van ongeveer 80 TWh. Voor 1 TWh heb je 57 windturbines met een rotordiameter van 130 meter nodig die 3.500 uur per jaar draaien en daarbij net zoveel ruimte in beslag nemen als de gemeente Delft. We pleiten er dan ook voor dat er zo snel mogelijk minstens 30 TWH aan elektrificatie in de industrie wordt gepland. Dit zal tot ongeveer 4,2 Mton CO2-reductie leiden.

Knelpunten

De instrumenten en de benodigde infrastructuur om grootschalige elektrificatie mogelijk te maken zijn helaas nog niet aanwezig. Alle ondertekenaars roepen het nieuwe kabinet daarom op bestaande knelpunten voor elektrificatie op te lossen door deze punten aan te pakken:

  • Versterk de business case voor elektrificatie door de industrie
  • Koppel elektrificatie van de industrie aan verhoging van het opwekken van groene stroom
  • Realiseer tijdig infrastructuur en voer effectief innovatiebeleid uit

FME voegt aan de oproep van de Werkgroep Power-to-Industry nog twee punten toe:

Opschaling

Investeerders en eindgebruikers zien elektrificatietechnologie graag eerst getest op een grote schaal in de gewenste toepassing, voordat ze investeren in ontwikkeling, demonstratie of implementatie. Hiertoe hebben FME, Deltalinqs, InnovationQuarter, Port of Rotterdam en TNO de krachten gebundeld binnen het Fieldlab Industrial Electrification. Dit Fieldlab biedt concrete oplossingen en verenigt ambitieuze bedrijven die de klimaatdoelstellingen willen halen door elektrificatie-oplossingen te verkennen en in uitvoering te brengen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

23 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

1 dag ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 dag ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 dag ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago