Elektriciteitsopslag op zee van Verlume, Flasc, Battolyser systems en Ocean Grazer grootschalig getest

Zestien Europese bedrijven in hernieuwbare energie op zee hebben de krachten gebundeld in project Oester (Offshore Electricity Storage Technology Research) om innovatieve oplossingen voor de opslag van elektriciteit op zee verder te ontwikkelen en te valideren vanuit technologisch, economisch, ecologisch en maatschappelijk perspectief. Dit moet leiden tot schaalbare oplossingen die wereldwijd kunnen worden toegepast om de inzet van hernieuwbare energiesystemen te versnellen.

Het driejarige initiatief, met TNO en bedrijven uit de energiesector zoals RWE en Vattenfall, heeft als doel de ontwikkeling en inzet van technologie voor elektriciteitsopslag op zee te versnellen. Tijdens het project worden onder andere de volgende technologieën geëvalueerd:

•            Korte termijn opslag: batterijen geïntegreerd in windturbine monopiles (Verlume)

•            Middellange termijn opslag: Compressed Air Energy Storage (Flasc) en Underground Pumped Hydro Storage (Ocean Grazer) in windparken

•            Lange termijn opslag: elektrolysesysteem op een offshore platform dat rechtsreeks verbonden is met de windparken (Battolyser)

Er worden basisontwerpen en prototypes ontwikkeld om deze hybride systemen te valideren. Digital twins, virtuele versies van het hybride systeem om de fysieke operaties nauwkeurig weer te geven, worden gebruikt om de systeemprestaties te simuleren en de netwerkintegratie op gigawatt-schaal te optimaliseren.

Volgende generatie windparken

Door opslagsystemen te integreren in windparken op zee ondersteunt het project de ontwikkeling van de volgende generatie offshore windparken. Toekomstige windparken op zee kunnen geavanceerde, veelzijdige energiehubs worden die wind, energieopslag en mogelijk andere hernieuwbare technologieën combineren. Deze geïntegreerde energieparken zijn ontworpen om continu energie te leveren, waardoor de betrouwbaarheid en flexibiliteit van het systeem aan de aanbodzijde worden verbeterd.

Het project valt onder Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Partners

Betrokken partners zijn:

•            windparkontwikkelaars en -exploitanten: RWE, Vattenfall, APG en SSE

•            ontwikkelaars van opslagtechnologie: Verlume, Flasc, Battolyser systems en Ocean Grazer

•            bedrijven die hernieuwbare energie en opslag op zee ondersteunen: DMEC en SeaWay7

•            onderzoeks- en kennisinstituten die ecologie en digital twins van het systeem ondersteunen: Deltares en Rijksuniversiteit Groningen en TNO (projectcoördinator)

•            New ground law en de brancheorganisatie van de Nederlandse energieopslagsector, Energy Storage NL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Hopelijk wordt er voldoende rekening gehouden met de milieuimpact. Zeewater is een agressief medium en we zijn goed in het letterlijk laten wegrotten achteraf.
    Batterijen bijvoorbeeld zijn niet bepaald onschuldig.