‘Eend’ blaast 75 kaarsjes uit (video)

De Citroën 2CV, beter bekend als de (lelijke) eend, viert zijn 75ste verjaardag. De auto, die wordt gekenmerkt door een ongekende zuinigheid, eenvoud en veelzijdigheid, met uitneembare achterbank, laag gewicht, wendbaarheid en comfort, was op zijn hoogtepunt zo populair dat de levertijd opliep tot zes jaar.

De 2CV kent een uitzonderlijke carrière. Er zijn 5.114.969 exemplaren van geproduceerd, waarvan 1.246.335 bestelwagens. Het laatste exemplaar rolde op 27 juli 1990 uit de fabriek in het Portugese Mangualde, om 16.00 uur, exact 42 jaar na zijn introductie.

Hoe het begon: het ‘tpv-project’

De Citroën 2CV kwam voort uit een TPV-project uit 1936, waarbij ‘TPV’ stond voor Toute Petite Voiture, ofwel ‘zeer kleine auto’. Het idee was om een zuinige en veelzijdige auto te ontwikkelen die ook voor mensen met een laag inkomen bereikbaar was. In 1937 zag het eerste rijklare prototype het levenslicht. Hij had een gewicht van slechts 370 kg en één koplamp (wat destijds was toegestaan). De auto was geschikt om vier personen en 50 kg bagage te vervoeren met een topsnelheid van 50 km/u.

Citroën bereidde zich voor op de Parijse autoshow van 1939, waar 250 pre-productiemodellen van de 2CV zouden worden onthuld. Echter brak de Tweede Wereldoorlog uit, waarna alle gebouwde exemplaren werden vernietigd – op vier na die in het diepste geheim werden bewaard in het Citroën Testcentrum in La Ferté-Vidame.

Hoe een auto een icoon werd

Na de oorlog, in juli 1949, ging de Citroën 2CV alsnog in productie. De kleine auto had een 375 cc luchtgekoelde tweecilinder boxermotor met een vermogen van 9 pk en haalde een topsnelheid van 50 km/u. De zuinige en veelzijdige 2CV met zijn unieke carrosserievorm won hij al snel de harten van het publiek.

Het succes was ook toe te schrijven aan de eenvoud en veelzijdigheid, met uitneembare achterbank, lage gewicht, wendbaarheid en comfort. En niet te vergeten: hij was uitzonderlijk zuinig. De 2CV groeide uit tot een van de populairste auto’s uit zijn tijd, zelf zodanig dat er niet tegen de vraag op te produceren was. Rond 1950 was de levertijd opgelopen tot zo’n zes jaar.

De 2CV is tijdloos en trekt nog steeds verzamelaars van over de hele wereld aan. De vele bijnamen en het feit dat hij nog regelmatig wordt gezien op onze wegen, geeft weer hoe populair de 2CV nog steeds is.

Versies en avonturen

Er zijn tien speciale edities op de markt gebracht, waaronder de 2CV Spot met zijn kenmerkende wit-oranje gestreepte nylon zonnedak, de luxe 2CV Charleston en de 2CV Cocorico met de kleuren van de Franse vlag op de zijkant.

Ook werd de 2CV door de jaren heen steeds verder ontwikkeld. Zo werd de bestelwagenvariant, ook wel bekend als de 2CV AU, in 1951 toegevoegd aan het gamma. En in 1954 werd de 2CV uitgerust met een 12 pk sterke motor en de beroemde centrifugaalkoppeling, bekend als de 2CV AZ.

Bovendien kwam de 2CV heel veel verder dan de boerenlandweggetjes op het Franse platteland. Wat te denken van de 16.500 km lange Paris-Kabul-Paris Rally in 1970, de 13.500 km lange Paris-Persépolis Rally in 1971 of de 8.000 km lange Africa Rally van Abidjan naar Tunis in 1973? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *