Delfzijl krijgt grootste batterij van Europa

Exact een half jaar nadat het de grootste batterij van Nederland opende, kondigt Giga Storage de grootste batterij van Europa aan. Die komt op het terrein van de failliete aluminiumproducent Aldel in Delfzijl en zal een oppervlakte van vijftien voetbalvelden beslaan.

luchtfoto van het terrein in Delfzijl
Het terrein in Delfzijl

Ruim een gigawattuur stroom kan er straks worden opgeslagen. En het gesloten distributienet met de aansluiting op het hoogspanningsnet is er al. De energieopslag gaathelpen het verschil tussen vraag en aanbod op het Nederlandse elektriciteitsnet te balanceren. Groningen Seaports heeft Giga Storage hiervoor een pachtovereenkomst voor 50 jaar gegeven.

In de regio Delfzijl wordt een grote hoeveelheid duurzame energie opgewekt. De energieopslag gaat een belangrijke rol spelen in het tijdelijk opslaan van deze duurzame energie en op momenten dat er tekort is aan energie, deze weer op het elektriciteitsnet te zetten. De locatie is direct aangesloten op het hoogspanningsnet van Tennet. Door de lokale congestie op te lossen en netbalanceringsdiensten te leveren, wordt het net gestabiliseerd kunnen en er meer partijen worden aangesloten.

Cas König, CEO van Groningen Seaports. “Voor Groningen Seaports is dit een aanvullende en logische stap in de energietransitie. Op onze locaties zijn van oorsprong meerdere fossiele energiecentrales gehuisvest. Door naast de windturbines, zonneparken nu ook grootschalige energieopslag te faciliteren, laten wij zien dat wij duurzame energie belangrijk vinden.”

Ruud Nijs, CEO Giga Storage: “Giga Storage heeft als doel om in 2030 tenminste 3 GW aan energieopslag onder management te hebben. Door de overname van het gesloten distributienet kan Giga Storage een significante stap maken in de realisatie van deze doelstelling.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)