Categories: Actueel

De AirFish 8 vliegt als een vogel boven het water (video)

In de Tweede Wereldoorlog vlogen bommenwerpers laag boven de grond terug als ze nog maar weinig brandstof hadden: het ground effect vergrootte de kans om de thuishaven te halen. En ook na WO II is, vooral in Rus- en Duitsland, het nodige geëxperimenteerd met Wing-In-Ground vliegtuigen, oftewel WIGs.

Furore hebben ze tot nu toe niet gemaakt. Er kleven dan ook wel nadelen aan. De vliegtuigjes hebben het moeilijk bij sterkte wind en hoge golven, en doordat ze afhankelijk zijn van het ground effect, kunnen ze niet ineens scherp opstijgen als zich een obstakel aandient. Bovendien is het bereik beperkt.

Tegelijk bieden ze wel kansen voor passagiersvervoer op grote, rustige wateren. Een WIG is namelijk sneller en zuiniger dan een schip (ook dan een draagvleugelboot) en ze zijn relatief makkelijk te besturen.

Een mooie composiet WIG wordt gemaakt door de Singaporese firma Wigetworks. De Airfish biedt plaats aan acht personen en twee bemanningsleden, haalt topsnelheden van 195 kilometer per uur en heeft een bereik van 550 kilometer. Het nieuwste model, de AirFish 8 (AF8), heeft een van footprint 17 x 15 meter en een payload van 1000 kilo. De V8 automotor draait op gewone benzine (loodvrij) en het geheel voldoet aan de richtlijnen van de International Maritime Organization (IMO).

Bekijk hier de video:

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

10 minuten ago

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago