De AirFish 8 vliegt als een vogel boven het water (video)

Zwanen en andere grote vogels vliegen graag vlak boven het water. Dat geeft hun namelijk extra liftkracht. Dit ‘ground effect’ kun je ook gebruiken om met een vliegtuigje vlak over het water te scheren. Vooral als dat erop is gemaakt om de zee te gebruiken als start- en landingsbaan.

In de Tweede Wereldoorlog vlogen bommenwerpers laag boven de grond terug als ze nog maar weinig brandstof hadden: het ground effect vergrootte de kans om de thuishaven te halen. En ook na WO II is, vooral in Rus- en Duitsland, het nodige geëxperimenteerd met Wing-In-Ground vliegtuigen, oftewel WIGs.

Furore hebben ze tot nu toe niet gemaakt. Er kleven dan ook wel nadelen aan. De vliegtuigjes hebben het moeilijk bij sterkte wind en hoge golven, en doordat ze afhankelijk zijn van het ground effect, kunnen ze niet ineens scherp opstijgen als zich een obstakel aandient. Bovendien is het bereik beperkt.

Tegelijk bieden ze wel kansen voor passagiersvervoer op grote, rustige wateren. Een WIG is namelijk sneller en zuiniger dan een schip (ook dan een draagvleugelboot) en ze zijn relatief makkelijk te besturen.

Een mooie composiet WIG wordt gemaakt door de Singaporese firma Wigetworks. De Airfish biedt plaats aan acht personen en twee bemanningsleden, haalt topsnelheden van 195 kilometer per uur en heeft een bereik van 550 kilometer. Het nieuwste model, de AirFish 8 (AF8), heeft een van footprint 17 x 15 meter en een payload van 1000 kilo. De V8 automotor draait op gewone benzine (loodvrij) en het geheel voldoet aan de richtlijnen van de International Maritime Organization (IMO).

Bekijk hier de video: