DataCore brengt cybersecurity-oplossing voor NIS2-compliancy

De Europese cybersecurity-richtlijn NIS2 wordt op 17 oktober van kracht. Dan moeten EU-lidstaten de regulering hebben vertaald in nationale wetgeving. Nederland loopt achter en zal de wet volgend jaar definitief implementeren. Dit is een risico voor Nederlandse bedrijven met buitenlandse klanten. Als de wet in het leveringsland ingaat, kan de klant het contract namelijk opzeggen.

De NIS2-richtlijn wordt de komende tijd geïntegreerd in de lokale wetgeving van de EU-lidstaten. Hierdoor wordt het toepassingsgebied uitgebreid naar meer sectoren en kunnen er zwaardere straffen worden opgelegd bij niet-naleving. De richtlijn bevat strenge eisen op het gebied van cyber-risicobeheer, incidentafhandeling, gegevensbeveiliging en bedrijfscontinuïteit. Deze zijn bindend voor EU-landen en hebben ook gevolgen voor hun wereldwijde partners.

Door de wet pas op 1 juli in te voeren, loopt Nederland al bijna negen maanden achter op België, na Duitsland onze belangrijkste handelspartner. Hoewel sommige andere landen ook laat zijn, stellen meerdere landen de komende periode de wet al in werking. Zweden start bijvoorbeeld op 1 januari, en Duitsland mikt nu op begin 2025. Het is mogelijk dat Nederland sneller is dan verwacht, bijvoorbeeld op 1 april of 1 mei.

DataCore Software, leverancier van softwaregedefinieerde opslagoplossingen, introduceert tegen deze achtergrond een nieuwe cybersecurity-oplossing die bedrijven helpt met het verbeteren van hun beveiliging en het voldoen aan de nieuwste regelgeving.

De oplossing biedt mogelijkheden voor preventie, detectie en herstel. Met een sterke nadruk op het opbouwen van cyberweerbaarheid verbetert DataCore redundancy-maatregelen om downtime en gegevensverlies tijdens verstorende gebeurtenissen effectief te minimaliseren. De belangrijkste aspecten:

  • Informatiebeveiliging: gegevens beveiligen met versleuteling, immutability en toegangs- en verificatiecontroles. Zorg voor traceerbaarheid voor compliance met behulp van gegevensintegriteitscontroles en auditlogs.
  • Bedrijfscontinuïteit en noodherstel: hoge beschikbaarheid met replicatie in meerdere richtingen en eenvoudig herstel vanaf externe locaties tijdens uitval of cyberaanvallen.

Bovendien kunnen organisaties de cybersecurity-oplossing inzetten om te voldoen aan een breder scala aan wettelijke vereisten, waaronder de aankomende Cyber Security and Resilience Bill in het Verenigd Koninkrijk, de CER-richtlijn (Critical Entities Resilience) van de EU en soortgelijke regelgeving wereldwijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *