Categories: Actueel

Crossover-consortia moeten energietransitie versnellen

Binnen de projecten werken wetenschappers uit sterk uiteenlopende disciplines samen met partners uit bedrijfsleven en overheid. Ze richten zich naast het onderzoek op samenwerking tussen uiteenlopende vakgebieden en de koppeling met toepassingsgericht onderzoek. De resultaten zullen zo hun weg vinden naar living labs, proeftuinen, centres of expertise of smart data factories.

Essentiële technieken & innovatieve methoden

In het project Release onderzoekt het consortium onder aanvoering van TU Delft de nieuwe technologische mogelijkheden die op korte termijn (2030) en langere termijn (2050) grootschalige energieopslag effectiever en betaalbaarder maken. Die opslag van energie is essentieel om de transitie naar een energiesysteem dat draait op duurzame energiebronnen mogelijk te maken.
Hierbij staan onder meer oplossingen in relatie tot waterstofproductie, koolwaterstofproductie uit CO2 en de toepassing van flowbatterijen centraal. Het consortium voor Release is in nauwe samenwerking met de commissie Elektrochemische Conversie en Materialen tot stand gekomen.

De partners binnen het Neon-consortium stellen vast dat technologie en economische drijfveren de transitie naar duurzame energie en mobiliteit niet voldoende op snelheid brengen. Onder leiding van TU Eindhoven onderzoeken zij daarom de innovatieve methoden en technieken waarmee ook de drijfveren tot verduurzaming op het gebied van ‘lokale omstandigheden’ en de ‘gebruiker’ worden meegenomen. In hun project werken ingenieurs en sociale wetenschappers gekoppeld aan overheidsinstellingen en burgers om dit vraagstuk te beantwoorden.

NWO steekt in totaal 39 miljoen euro in 5 Crossover-projecten . Hiervan is ruim 10 miljoen toegekend aan Release en 8 miljoen aan Neon.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

2 dagen ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

2 dagen ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago