Categories: Actueel

Circulair viaduct wint Betonprijs

Het dek van het circulaire viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden, gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd worden. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw benut. Tussen december 2018 en september 2019 is het viaduct getest door het werkverkeer van de bouw van de Reevesluis.

Het projectteam ziet het toekennen van de Betonprijs aan het circulaire viaduct, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt in de categorie Circulair, als duwtje in de rug voor alle mensen die betrokken zijn bij dit project en voor diegenen die vanaf nu het stokje zullen overnemen.

Aftrap doorontwikkeling

Het rapport met daarin de belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van het circulaire viaduct is op vrijdag 15 november 2019 overhandigd aan Cees Brandsen (hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat) en Jeroen Bonekamp (directeur Van Hattum en Blankevoort). De conclusie: de opgedane kennis vormt een belangrijke basis voor de doorontwikkeling van circulaire viaducten en bruggen. De belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van dit prototype zijn te vinden op de projectpagina Bouw circulair viaduct bij Kampen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

3 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

5 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

5 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

6 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

6 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

12 uur ago