EO

Circulair viaduct succesvol gedemonteerd

02 oktober 2019 om 10:06 uur

De demontage verliep soepel. Kees Quartel, Consolis Spanbeton: “Het was verrassend om te zien hoe gemakkelijk de elementen na negen maanden weer los van elkaar kwamen.”

De testperiode van het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland is afgerond. Begin september is het circulaire viaduct succesvol gedemonteerd. De betonnen elementen van het viaduct zijn ongeschonden en daarmee volledig opnieuw bruikbaar. Rijkswaterstaat is nog in gesprek over de herbestemming. De opgedane inzichten worden half november 2019 openbaar gemaakt.


Eind 2018 is het prototype van het circulaire viaduct geplaatst bij Kampen, waar het 9 maanden is gebruikt door het bouwverkeer van de Reevesluis. Nu is het viaduct uit elkaar gehaald tot 5 liggers. Elke ligger bestaat uit 8 betonnen elementen die in elkaar grijpen als een soort Lego-blokken. De liggers zijn vervoerd naar Consolis Spanbeton voor de tijdelijke opslag. Hier is vervolgens 1 ligger weer gedemonteerd tot de acht oorspronkelijke circulaire bouwelementen voor onderzoek.


Aan de onderzijde van en in het brugdek zaten meetsensoren die bewegingen tot 0,1 mm kunnen registreren. De bouwpartners zullen deze meetgegevens, samen met de bevindingen van de demontage analyseren. De inzichten worden gebundeld in een integraal advies dat op 15 november openbaar wordt gemaakt tijdens een symposium van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen.

 

Doorontwikkeling

Het volledig circulair maken en het op grote schaal mogelijk maken van circulaire viaducten vraagt om doorontwikkeling van kennis en afspraken. Zo is het circulaire viaduct voor ruim 95% herbruikbaar. Tussen de elementen zit een laagje cement, dat is op dit moment nog niet herbruikbaar. Hiervoor zoeken initiatiefnemers Van Hattum en Blankevoort, Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat nog alternatieven.

 

Symposium

In de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen, een initiatief van Rijkswaterstaat en De Bouwcampus, wordt alle kennis rondom circulaire viaducten en bruggen bij elkaar gebracht. Frederieke Knopperts, programmamanager circulariteit bij Rijkswaterstaat: "Ons doel is om met de Open Leeromgeving een gedeeld beeld te krijgen van waar we nu staan en welke innovaties er nog nodig zijn om viaducten en bruggen vanaf 2030 circulair te kunnen bouwen."


Het symposium op 15 november 2019 is de start van een volgende fase van de Open Leeromgeving. Rijkswaterstaat zal dan gezamenlijk met de markt de daadwerkelijke uitvraag van circulaire viaducten en bruggen doen via Strategic Business Innovation Research (SBIR). Dat is een inkoop-/financieringsmethode waarmee overheden betaald haalbaarheidsonderzoek laten doen en prototypes kunnen laten maken voor complexe vragen waarbij nog geen marktoplossing voorhanden is.

 

Gerelateerd nieuws

Metaalindustrie kan uitstootvrij

'Metaalindustrie kan uitstootvrij' (video)

Staalbedrijf SSAB, mijnbedrijf LKAB en energieproducent Vattenfall namen als eigenaren achter het Hybrit-initiatief deel aan de VN Climate Action Summit in New York. Hier hebben zij aangegeven dat naar hun mening het…

Technologische en metallurgische industrie presenteren klimaatplannen

Technologische en metallurgische industrie presenteren klimaatplannen

Om aan de slag te gaan met de energietransitie en het Klimaatakkoord, zullen de technologische en metallurgische industrie tot 2030 vooral inzetten op procesoptimalisatie inclusief energiebesparing, elektrificatie van…

Van afvalwater naar raketbrandstof

Van afvalwater naar raketbrandstof

Er is een organisme dat tijdens zijn metabolisme raketbrandstof maakt: de anammoxbacterie. Hij doet dit met het enzym 'hydrazine synthase'. Laura van Niftrik van de Radboud Universiteit gaat dit principe te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

21 oktober 2019, D&F kantoor Breda

Software volgens SIL en PL

Meer agendapunten »