EO

Circulair viaduct succesvol gedemonteerd

02 oktober 2019 om 10:06 uur

De demontage verliep soepel. Kees Quartel, Consolis Spanbeton: “Het was verrassend om te zien hoe gemakkelijk de elementen na negen maanden weer los van elkaar kwamen.”

De testperiode van het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland is afgerond. Begin september is het circulaire viaduct succesvol gedemonteerd. De betonnen elementen van het viaduct zijn ongeschonden en daarmee volledig opnieuw bruikbaar. Rijkswaterstaat is nog in gesprek over de herbestemming. De opgedane inzichten worden half november 2019 openbaar gemaakt.


Eind 2018 is het prototype van het circulaire viaduct geplaatst bij Kampen, waar het 9 maanden is gebruikt door het bouwverkeer van de Reevesluis. Nu is het viaduct uit elkaar gehaald tot 5 liggers. Elke ligger bestaat uit 8 betonnen elementen die in elkaar grijpen als een soort Lego-blokken. De liggers zijn vervoerd naar Consolis Spanbeton voor de tijdelijke opslag. Hier is vervolgens 1 ligger weer gedemonteerd tot de acht oorspronkelijke circulaire bouwelementen voor onderzoek.


Aan de onderzijde van en in het brugdek zaten meetsensoren die bewegingen tot 0,1 mm kunnen registreren. De bouwpartners zullen deze meetgegevens, samen met de bevindingen van de demontage analyseren. De inzichten worden gebundeld in een integraal advies dat op 15 november openbaar wordt gemaakt tijdens een symposium van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen.

 

Doorontwikkeling

Het volledig circulair maken en het op grote schaal mogelijk maken van circulaire viaducten vraagt om doorontwikkeling van kennis en afspraken. Zo is het circulaire viaduct voor ruim 95% herbruikbaar. Tussen de elementen zit een laagje cement, dat is op dit moment nog niet herbruikbaar. Hiervoor zoeken initiatiefnemers Van Hattum en Blankevoort, Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat nog alternatieven.

 

Symposium

In de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen, een initiatief van Rijkswaterstaat en De Bouwcampus, wordt alle kennis rondom circulaire viaducten en bruggen bij elkaar gebracht. Frederieke Knopperts, programmamanager circulariteit bij Rijkswaterstaat: "Ons doel is om met de Open Leeromgeving een gedeeld beeld te krijgen van waar we nu staan en welke innovaties er nog nodig zijn om viaducten en bruggen vanaf 2030 circulair te kunnen bouwen."


Het symposium op 15 november 2019 is de start van een volgende fase van de Open Leeromgeving. Rijkswaterstaat zal dan gezamenlijk met de markt de daadwerkelijke uitvraag van circulaire viaducten en bruggen doen via Strategic Business Innovation Research (SBIR). Dat is een inkoop-/financieringsmethode waarmee overheden betaald haalbaarheidsonderzoek laten doen en prototypes kunnen laten maken voor complexe vragen waarbij nog geen marktoplossing voorhanden is.

 

Gerelateerd nieuws

Overheid wil basisindustrie verduurzamen

Wiebes wil voorop lopen bij verduurzaming basisindustrie

Nederland heeft de ambitie om de (Europese) vestigingsplaats te zijn voor duurzame (basis)industrie. Daartoe wil de regering sneller starten met een ambitieuzer klimaatbeleid dan de rest van de EU. ‘Door eerder dan…

Aantal arbeidsongevallen neemt toe: Inspectie SZW gaat strenger toezien op preventie

Aantal arbeidsongevallen neemt toe: Inspectie SZW gaat strenger toezien op preventie

Steeds meer werknemers worden slachtoffer van een arbeidsongeval. Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval is gestegen van 4368 in 2018 naar 4474 in 2019.

Van aardolie naar hout in de chemische industrie: niet duurder, wel duurzamer

Plastics en schoonmaakmiddelen van hout: niet duurder, wel duurzamer

Een interdisciplinair onderzoeksteam heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie. Ze keken daarbij niet enkel naar de technologische uitwerking, maar ook of dat scenario economisch…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »