Circulair keteninitiatief voor oude groepenkasten en verdelers

Steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrificatie, maar is hiervoor uitbreiding van de elektrische installaties noodzakelijk. Om de oude groepenkasten en verdelers in te zamelen, hebben marktpartijen Circolektra opgericht.

Marco Pastoor en Franjo Stakovic van Cirkoelektra
Marco Pastoor (links) en Franjo Stakovic van Cirkoelektra

Door de elektrificatie belandt er jaarlijks meer dan 1 miljoen kg aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 30 procent van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaan in de meterkast en is kortsluiting in de meterkast brandoorzaak nummer twee. Circolektra stelt veiligheid boven alles door oude groepenkasten in te zamelen en te hergebruiken als grondstoffen.

‘Social return on investment’

Circolektra is opgericht als circulaire keten door ABBAttemaEatonHager  en Schneider Electric met Circospin  als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, zetten wij ons in voor de inzameling en circulaire verwerking van oude groepenkasten en verdelers. Het gaat over tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zetten de fabrikanten zo veel mogelijk in voor de productie van nieuwe groepenkasten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.

Het verzamelen, sorteren en demonteren van de groepenkasten ondergebracht bij een speciaal geselecteerde werkplaats. Hier worden langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden door ervaringsdeskundigen praktisch gecoacht en begeleid, met als doel herintreding op de reguliere arbeidsmarkt. Circolektra fungeert hierbij als springplank naar een baan bij een van de aangesloten partners. Er is immers een structureel gebrek aan personeel met een technische achtergrond binnen de branche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)