Allianz Trade: ‘Groeispurt chipmarkt naar $1 biljoen marginaliseert rol Europa’

De wereldwijde chipmarkt groeit van bijna $700 miljard (2024) naar $1 biljoen in 2029/2030. Europa heeft nu 8 à 9% van de wereldmarkt in handen en streeft naar 20% in 2030. Met het huidige beleid is dat een kansloze doelstelling, meent kredietverzekeraar Allianz Trade.

‘Wij voorzien een chip-oorlog met slechts een minimale bijrol voor Europa bij ongewijzigd beleid. Daarom rapporteren wij 5 cruciale stappen die Europa moet zetten om in de toekomst nog een rol van betekenis te kunnen spelen.’

Ondanks de geopolitieke onrust en de daarbij horende economische onzekerheid, staat de halfgeleiderindustrie aan de vooravond van een nieuwe groeispurt, zo stelt de kredietverzekeraar in het rapport ‘Global chip war and the semiconductor industry’. Belangrijkste aanjagers zijn de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en high-performance computing (HPC).

Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, is er rondom de chipindustrie niet alleen een technologische maar ook een geopolitieke machtsstrijd gaande. “De belangen zijn enorm. Hoofdrolspelers beconcurreren elkaar op het scherpst van de snede met grote handelsspanningen tot gevolg. De rol van chips wordt steeds dominanter. Dat geldt niet alleen voor smartphones, elektrische auto’s en huishoudelijke apparaten, maar ook voor militaire wapens. Zoals het Clingendael instituut terecht stelt: ‘Wie de beste chips heeft, heeft ook de beste aanvals- of verdedigingskracht.’ Grootmachten als de VS en China zijn daarom bereid tot het uiterste te gaan met hun investeringen. Die urgentie zien we veel minder in Europa. De VS en China hebben elk meer dan $100 miljard aan subsidies en leningen ingezet om hun chipcapaciteit te versterken. Europa komt met European Chips Act uitgesmeerd tot 2030 niet verder dan ruim $40 miljard. Europa ligt al achter en die achterstand wordt zo alleen maar groter.”

Wat moet Europa doen?

Het rapport van Allianz Trade noemt 5 stappen die Europa moet zetten om in de toekomst nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Geeroms: “Europa heeft grote moeite om de productiviteit te verhogen en competitief te blijven. Het is dan niet zinvol om de pijlen te richten op de massaproductie van chips voor consumentenelektronica en computers. Daarvoor is de achterstand met de belangrijkste grootmachten te groot. Slimmer is het om te investeren in halfgeleidercapaciteit voor sectoren waarin Europa nu al sterk is, zoals de auto-industrie, chemie, defensie en gezondheidszorg. Op deze gebieden kun je dan de technologische en economische concurrentiepositie versterken.”

Vijf noodzakelijke stappen volgens Allianz Trade:

  • Stel een gerichte routekaart op: focus op chip-expertise in strategische sectoren;
  • Ondersteun Europese bedrijven (zoals ASML) die een cruciale rol spelen in het productieproces van halfgeleiders;
  • Stimuleer samenwerking tussen bedrijven en technische scholen voor AI en R&D;
  • Verhoog de investeringen. Wijs jaarlijks minimaal 0,5% van het bbp toe aan R&D en capaciteit;
  • Investeer minstens 10-15% van het Europese InvestAI-initiatief in datacenters en de ontwikkeling van een veilige toeleveringsketen voor halfgeleiders in Europa.

Geeroms tot slot: “Europa heeft de afgelopen tien, twintig jaar veel steken laten vallen. De belangrijke technologische innovaties vinden niet in Europa plaats. Alleen door samen op te trekken, synergieën te stimuleren en kordaat te investeren is nog terrein terug te winnen. Behalve de digitalisering en de inhaalslag van de wapenindustrie is ook de groene transitie een belangrijke ontwikkeling waar voor de BV Europa winst valt te boeken. Of dat lukt? In ieder geval zijn de komende jaren bepalend voor de toekomstige rol van de Europese chipindustrie op mondiaal niveau.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *