Blog: Wat zal 2023 en verder ons brengen?

Zo tegen het einde van het jaar buitelen de marktonderzoekbureaus over elkaar heen met voorspellingen over de halfgeleidermarkt in 2023. Daarin zijn de meest actuele van onder andere IC Insight en Gartner het binnen de natte-vinger-marge van enkele procentpunten opmerkelijk eens met elkaar.

Richard Bezemer

Waar 2022 ondanks het slechte tweede halfjaar toch nog een omzetgroei van pak hem beet 5% kent, zal die winst in 2023 ruimschoots zijn verdampt tot de verkopen uit 2021. Over de jaren daarna is men al weer een stuk positiever. IC Insight denkt bijvoorbeeld dat er na de cyclische daling, die vooral wordt ingegeven door een verslechtering van de geheugenmarkt, een fikse rebound zal zijn, die voor 2026 resulteert in een omzet van $ 843,6 miljard.

Knap dat ze nu al tot op een decimaal achter de komma kunnen zeggen hoe de vlag er over ruim drie jaar bij hangt. Maar die nauwkeurigheid slaat natuurlijk helemaal nergens op. Temeer daar de onzekerheid in deze barre tijden alleen maar lijkt toe te nemen. Een oorlogje hier, een boycotje daar, recessies die op de loer liggen.

En ja, als we goed konden voorspellen waren we nu toch allemaal stinkend rijk? In een ver verleden wilden we bij Elektro-Data een rubriekje opzetten, waarbij de redactie vanuit haar oneindige wijsheid de lezer kooptips gaf voor kansrijke aandelen in de elektronicasector. Dat is er nooit van gekomen, maar als ik, zeg zeventien jaar terug ga in de tijd en toen een mandje met voor elk € 1000 aan aandelen van ASML, Microchip, Apple, Qualcomm en ASMI had aanbevolen, dan zou die 5.000 euro van toen zijn omgetoverd tot bijna 120.000 euro nu.

Eerlijk gezegd zou ik met alle onzekerheid van vandaag de dag nu niet een zelfde aanbeveling durven doen. ‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’, zegt de disclaimer toch?

Zeventien jaar is ook de tijd die Linda Bos bij FHI heeft gewerkt. Haar ‘waardestijging’ is misschien iets minder spectaculair dan bij het mandje aandelen (haar functie zal door ‘slechts’ twee personen worden ingevuld, terwijl ze onder de aliassen Bos, Bos-Dekker en Dekker voor zeker drie heeft gewerkt).

Maar voor haar toekomst durf ik die disclaimer van resultaten uit het verleden wel overboord te zetten. “Ik weet nog niet wat, maar iets voor de mens of natuur om ons heen”, vertelt ze tijdens het afscheidsinterview met Engineersonline.nl over een nieuwe stap in haar werkzame leven. Maakt niet uit Linda, het wordt ongetwijfeld weer een succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *