Blog: Betrouwbare afstandsmeting met radarsensor

Een radarsensor meet afstanden, bewegingen en snelheid. Door de weerkaatsing van een hoogfrequent signaal op een object, berekent de sensor de afstand tot het object. Het zendsignaal wordt weerkaatst door onder andere gebouwen en vloeistoffen. Dit maakt deze afstandssensor geschikt voor toepassingen zoals vloeistof niveaumetingen, afstandsmetingen in het verkeer en het opsporen van objecten.

Tags:
radarmodule exploded view

Door: Sentech

Radar is een afkorting van Radio Detection and Ranging. Dit betekent vinden en meten (van objecten) met behulp van radiosignalen. Anders dan afstandssensoren ultrasoon en laser, kan radar door materialen zoals kunststof heen meten. Hierdoor is de radarsensor onzichtbaar te integreren in jouw applicatie. Bovendien is deze robuuste technologie ongevoelig voor wind en vocht.

Hoe werken radarsensoren?

Radar werkt op basis van time of flight: de sensor meet hoelang een signaal onderweg is geweest. Rob Pieters, Account Manager bij Sentech legt uit: “De geïntegreerde antenne van de radarsensor verstuurt een hoogfrequent signaal (62 GHz), oftewel het zendsignaal. In dit signaal zit ook een lagere frequentie gemoduleerd (10 MHz). Als het signaal wordt gereflecteerd door een object, ontvangt de sensor het signaal weer terug. De sensor meet de faseverschuiving tussen de twee frequenties. Het tijdverschil tussen zenden en ontvangen bepaalt de afstand tussen het object en de sensor.”

Frequenties zorgen voor mogelijkheden

Iedere frequentie heeft unieke eigenschappen. Afhankelijk van de frequentiehoogte, heb je een ander type reflectie óf juist niet. Pieters licht toe: “Zo kan je met een 5 GHz radar heel goed regenwolken detecteren op hele grote afstanden. Die frequentie reflecteert namelijk heel goed op vochtkristallen. Als je bijvoorbeeld een radar van 60 GHz gebruikt, zal die regenwolken niet herkennen en er dwars doorheen gaan. Maar een vliegtuig of ander object reflecteert het signaal weer wel.”

Toepassingen

Je vindt radar in zowel binnen- als buitentoepassingen. De radarsensor wordt ingezet bij afstandsmeting, zowel in de vertes als in hoogtes. Omdat iedere frequentie andere eigenschappen heeft, past radar in uiteenlopende toepassingen:

Vloeistofniveau meter

Bij de juiste frequentie, kan radar het vloeistofniveau in een tank meten. Het zendsignaal bereikt door de lucht het vloeistofoppervlak, wat het signaal weerkaatst.

Afstandsmeting in het verkeer

Radar wordt ook gebruikt bij afstandsmetingen in het verkeer, zoals adaptive cruisecontrol in auto’s. Doordat de technologie vrijwel bij alle frequenties wordt weerkaatst door metaal, zorgt radar voor een veilige verkeerssituatie.

Afstandsmeting bij landbouwmachines

Ook in de agro sector zien we radar terug. Hier meten radarsensoren twee afstanden: de afstand tussen de sproeiboom en de bodem en de afstand tussen de sproeiboom en het gewas. Ook meet de sensor de plantdichtheid.

5 voordelen van de radarsensor

De eigenschappen van radar bepalen of deze sensor een uitkomst is voor jouw applicatie. Dit zijn 5 redenen om te kiezen voor radar.

  1. Onzichtbaar te integreren
    Omdat radiosignalen door kunststof heen gaan, is de sensor gemakkelijk weg te werken achter een kunststof plaat. Zo doet deze technologie geen afbreuk van het ontwerp van jouw applicatie.
  2. Robuust
    Doordat radar zo goed is weg te werken achter materialen, is de sensor niet zichtbaar. Dit maakt hem robuust en voorkomt vandalisme.
  3. Geschikt voor zware omstandigheden
    Ten opzichte van ultrasoon en laser is de radarsensor minder gevoelig voor wind, regen, sneeuw, hitte, stof, stoom en vuil.
  4. Veel materialen zijn meetbaar
    Ieder frequentieniveau heeft een andere reflectie en doordringbaarheid op materialen. Als je een materiaal juist wel óf niet wil meten, kan je de frequentie hierop afstellen.
  5. Veilige technologie
    De door Sentech toegepaste radar werkt op basis van een one-chip-radar, gebouwd op een Integrated Circuit (IC), oftewel een chip. Door deze kleine chip, kun je met minimaal vermogen uitzenden. Dit maakt deze technologie veilig voor mensen en dieren.

Hoe integreer jij radar in jouw applicatie?

Als jouw applicatie vraagt om een afstandssensor, kan de radarsensor een optie zijn. Deze robuuste technologie is onzichtbaar weg te werken in jouw ontwerp. Kijk voor meer informatie op sentech.nl.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *