ACbot: systeem voor onderhoud en beheer van industriële robots

In China is een innovatieve oplossing bedacht voor de uitdagingen van het onderhoud en beheer van industriële robots (IRs). Het introduceert het ACbot-platform, een IIoT-platform specifiek ontwikkeld voor IRs met een unieke multitenancy-aanpak.

Het onderzoek door een team onder leiding van Xudong Liu is gepubliceerd in Frontiers of Computer Science.

Traditionele methoden voor het onderhoud en beheer van industriële robots staan onder druk. Preventief onderhoud is vaak inefficiënt en kostbaar, terwijl procesoptimalisatie op basis van Six Sigma-strategieën niet altijd nauwkeurig is. Bovendien verloopt kennisdeling via documentatie en expertise-uitwisseling traag en beperkt. Deze beperkingen leiden tot hoge kosten, verhoogde downtime en suboptimale prestaties.

Een drielaags architectuur

Het ACbot-platform biedt een oplossing voor deze problemen door gebruik te maken van een drie-laags architectuur: cloud, edge en device. Deze architectuur ondersteunt een cloud-edge-samenwerkingsmechanisme dat is geïmplementeerd via containertechnologie, microservices en een orkestratie-engine. Dit stelt bedrijven in staat om flexibeler en efficiënter om te gaan met hun IR-beheer.

Intelligente applicaties

Bovenop deze robuuste architectuur heeft het onderzoeksteam vier intelligente applicaties ontwikkeld:

  • Realtime Monitoring: Voor continue bewaking van de IR-status.
  • Gezondheidsbeheer: Om vroegtijdig afwijkingen te detecteren.
  • Procesoptimalisatie: Voor verbeterde productie-efficiëntie.
  • Kennisgrafieken: Voor geavanceerde kennisdeling.

Implementatie en uitdagingen

Het ACbot-platform is al getest in reële situaties en heeft toegang verleend aan tien bedrijven en academische instellingen. Met het beheer van 60 IRs en het verzamelen van ongeveer 100 miljard tijdreeksgegevens toont het platform zijn schaalbaarheid aan.

Toch blijven er uitdagingen. Grote klanten, zoals autofabrikanten met meer dan 1000 IRs,zijn terughoudend vanwege zorgen over leveranciersafhankelijkheid en gegevensbeveiliging. Om bredere acceptatie te stimuleren, moet er daarom eerst worden gewerkt aan nieuwe samenwerkingsmechanismen en gestandaardiseerde architecturen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *