Port of opportunities matcht nieuwe burgers met technische bedrijven

In Rotterdam zoekt Port of Opportunities  naar matches tussen bedrijven die personeel zoeken en gekwalificeerde nieuwe Nederlandse burgers (Oekraïners en statushouders). Door persoonlijke en intensieve begeleiding heeft al menig techneut, of andere maritieme- of logistieke professional een baan gevonden.

Tags:
Man lost een zeeschip in de nacht
Foto: Port of Rotterdam / Eric Bakker

“Het is onze missie om nieuwe Nederlandse burgers (Oekraïners en statushouders) naar werk te begeleiden. Niet zomaar een job, maar een baan waarin zij hun professionele achtergrond, kwaliteiten en kennis kunnen inzetten bij werkgevers die dat nodig hebben”, aldus sociaal ondernemer Max Sips, oprichter van Port of Opportunities.

Het team heeft in de opstartfase, in de afgelopen 6 maanden, 24 succesvolle matches kunnen realiseren.

“Het is bijna een jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de inval van Rusland in Oekraïne. Een groeiend aantal mensen vindt via Port of Opportunities een duurzame baan en steeds meer mensen raken geïnspireerd door de mooie matches die tot stand zijn gekomen. Met de recente lancering van de website en door het verzorgen van interactieve vraag-en-antwoordsessies via de sociale mediakanalen bereiken we steeds meer potentiële werknemers.”

Inburgering

Als gevolg van de oorlog is de stijging van nieuwkomers vooral te zien uit Oekraïne, maar ook vanuit onder andere Syrië, Turkije en Afghanistan zijn er nog te veel vakmensen op MBO- en HBO-niveau niet aan het werk. Voor een deel komt dit doordat zij nog bezig zijn met hun verplichte inburgering. Oekraïners mogen dan wel als voordeel hebben dat zij die verplichting niet hebben en direct op een werkvergunning kunnen rekenen, maar helaas is er voor hen nog niet veel structureel geregeld om de taalbarrière te slechten. Door gebrek aan netwerk en de juiste begeleiding kiezen onze nieuwe medeburgers vaak uit noodzaak voor ‘brood op de plank’ in plaats van werkgeluk met een vaste baan op hun eigen kennisniveau.

In samenwerking met lokale gemeenten wordt gekeken hoe een snelle binding van nieuwkomers aan de lokale arbeidsmarkt praktisch kan worden vergroot, bijvoorbeeld via een duaal traject met werken en leren. Port Of Opportunities regelt in afstemming met de betrokken gemeenten direct werk en een praktische vak- of taalcursus. Dit ligt in lijn met het advies van het Centraal Plan Bureau dat adviseert om nieuwkomers direct in een regio met baankansen te plaatsen die aansluiten bij hun vaardigheden.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *