17-jarige verbetert synchrone reluctantiemotor

Geplaatst door Maartje Henket

De 17-jarige ingenieur Robert Sansone heeft de magneetvrije motor verbeterd met een ontwerp met 39 procent meer koppel.

Tags:
Robert Sansone met zijn motorprototype.

Synchrone reluctantiemotoren worden meestal gebruikt voor pompen en ventilatoren en worden niet gebruikt in elektrische voertuigen. Het nieuwe model van Sansone verbetert echter het koppel en vereist geen magneten.

De middelbare scholier wilde aanvankelijk bestaande modellen van de synchrone reluctantiemotor verbeteren, omdat er geen zeldzame aardmetalen voor nodig zijn. Deze metaalsoorten worden veel gebruikt in de elektrische auto-industrie en zijn vaak onethisch afkomstig en zijn slecht voor het milieu. In de loop van een jaar creëerde Sansone een prototype voor een nieuw type synchrone reluctantiemotor met behulp van 3D-geprint plastic, koperdraden en een stalen rotor. Hij testte het met behulp van een laser-toerenteller om het koppel te bepalen en de resultaten van zijn experimenten leverden hem uiteindelijk de hoofdprijs op bij de Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF), ‘s werelds grootste internationale middelbare school STEM-wedstrijd. Hij kreeg maar liefst 75.000 dollar prijzengeld.

Overigens heeft Sansone in zijn vrije tijd al zo’n 60 technische projecten voltooid, waaronder een kart die 70 km/u haalt en een animatronische hand.

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *