Wetenschappers aan de Harvard universiteit in Amerika hebben een leger van miniatuurrobots ontworpen. Hiermee kunnen ze complexe systemen in de natuur nabootsen.
Een zwerm vogels of een school vissen die een roofdier ontwijkt. Of een kolonie termieten die een gigantische heuvel bouwt. Het zijn allemaal voorbeelden van emergentie; een term voor groepsgedrag in complexe systemen.
Bij Harvard gebruiken ze een heleboel kleine robotjes (kilobots genaamd) om dit soort complexe systemen uit de natuur te analyseren. Zo kunnen ze cellen van een embryo in kaart te brengen, of aantonen hoe vuurvliegjes eerst willekeurig en daarna eendrachtig knipperen met hun lichtjes.
Kilobots
Elke kilobot heeft een diameter van pakweg 2,5 centimeter en uitgerust met simpele sensoren. Met slechts een paar regels code doen ze hun ding, maar samen kunnen ze verrassende complexe dingen doen. Dit zijn dingen die niet expliciet zijn voorgeschreven door die paar regels code die de robots bestuurt.
Zwermonderzoek
Uiteindelijk kan zulk zwermonderzoek natuurlijk nuttig worden voor zwermen van robots op nog kleinere schaal (nanobots). Maar volgens de onderzoekers kan het ons ook helpen om code te schrijven voor biologische doeleinden. Bijvoorbeeld het verzinnen van een betere manier om cellen te wapenen tegen bacteriën of kankercellen in ons lichaam.
bron: Singularity Hub