Zweedse energiemaatschappij gebruikt houten windturbines voor minder uitstoot

Geplaatst door Maartje Henket

Het Zweedse RWE Renewables probeert houten windmolens uit. Dit om de productiecapaciteit te vergroten en de ecologische voetafdruk tegelijkertijd te verkleinen.

Tags:
de opbouw van een houten windmolen
Foto: RWE

“We zien dat modulaire torens in gelamineerd hout een aanzienlijk marktpotentieel hebben en kunnen bijdragen aan het verlagen van de kosten van nieuwe hernieuwbare elektriciteitsproductie door staal en beton te vervangen door milieuvriendelijk en klimaatslim hout. RWE zal de houten toren van Modvion beoordelen op mogelijk gebruik in toekomstige windparken op land”, zegt Lars Borisson, Head of Onshore Origination & Development.

Volgens leverancier Modvion zijn bijna vier op de tien Zweden positiever over windenergie als de torens van hout zijn gebouwd. Houten torens kunnen volgens Modvion bovendien hoger worden gemaakt, waardoor ze de hardere wind in hogere luchtlagen kunnen benutten.

“Onze technologie kan de windindustrie helpen de uitstoot drastisch te verminderen”, zegt Maria-Lina Hedlund, CFO en waarnemend CEO bij Modvion. “Onze gepatenteerde windturbinetorens bieden een kosteneffectieve oplossing voor de vraag van de industrie naar hogere torens. Gelamineerd hout is sterker dan staal in verhouding tot het gewicht, waardoor lichtere, meer praktische torens ontstaan. Bovendien zijn ze gebouwd in modules die gemakkelijk kunnen worden getransporteerd terwijl bouwen met hout radicale emissiereducties mogelijk maakt, vooral in vergelijking met conventionele materialen zoals staal en beton.”

Borisson: “Volgens een levenscyclusanalyse van het Zweedse onderzoeksinstituut Rise reduceert het gebruik van een houten toren de uitstoot met 90 procent in vergelijking met een conventionele stalen toren van dezelfde hoogte en belasting. Aangezien hout ook koolstof opslaat, is de klimaatimpact van de toren zelfs lager.“

“Een conventionele toren is verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot die voortkomt uit de productie van windturbines. Door hout te gebruiken, wordt de toren koolstofnegatief, waardoor er meer koolstof wordt opgeslagen dan er tijdens de productie wordt uitgestoten”, voegt Hedlund eraan toe.

De eerste commerciële windturbine van Modvion zal nog dit jaar worden geïnstalleerd en het bedrijf heeft plannen voor een installatie van 6 megawatt.

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. You want higher wind mill? Put it on kite. You want to preserve forests? Then DON’T make windmill from wood. Public opinion can and should be educated.