Zwaarbeveiligde cloudomgeving voor 3DExperience

Atos en Dassault Systèmes gaan samenwerken om het 3DExperience-platform aan te bieden in een zwaarbeveiligde SaaS-omgeving. Het OneCloud Sovereign Shield van Atos maakt 3DExperience volgens beide partijen geschikt voor toepassingen op het gebied van nationale veiligheid, defensie, de zorgsector en andere kritieke industrieën.

Atos zal de 3DExperience-omgeving voor deze toepassingen hosten en beschermen met een zogeheten ‘sovereign environment’. Deze SaaS-omgeving is beveiligd met de hulp van een uitgebreide reeks van securitymethoden, producten en clouddiensten. Atos is wereldwijd de nummer 2 als het gaat om cybersecuritydiensten die via een Security Operation Center (SOC) worden toegepast. Ook ten aanzien van bijvoorbeeld onderhoud en beheer van de SaaS-omgeving gelden zeer strenge securitymaatregelen.

Hiermee voldoet het 3DExperience-platform aan de Europese NIS2-richtlijn (Network and Information System Security) en de Franse CIIP-wetgeving (Critical Infrastructure Information Protection). Hierbij gaat veel aandacht uit naar het ontdekken van eventuele security-incidenten in grote administratieve systemen.

Toenemend gebruik virtual twins

"Het toenemend gebruik van virtual twins voor productinnovatie, productie en bedrijfsactiviteiten verhoogt de behoefte van bedrijven en overheden aan uiterst vertrouwde platforms. Dit vereist dat de gehele stack – van IT-infrastructuur tot zakelijke applicaties en businesservaringen – op basis van een holistische, consistente en op cybersecurity gebaseerde manier functioneert", zegt Bernard Charlès, Vice-voorzitter en CEO van Dassault Systèmes. "Deze alliantie tussen Atos en Dassault Systèmes biedt het hoogste niveau van praktijkgeteste voorzieningen voor beveiliging en afscherming (soevereiniteit). Het opent nieuwe mogelijkheden voor ‘trusted cooperation’ in domeinen waar extreem goede beveiliging van cruciaal belang is. Denk aan de gezondheidszorg en defensie. Deze Virtual Twin Cyber Experience-aanpak zal ook worden toegepast op de gezamenlijke oplossing zelf."

Toekomst

De paritijen willen hun samenwerking op termijn verder uitbreiden. Hierbij kijken ze onder andere naar de combinatie van het 3DExperience-platform en de expertise van Atos in cybersecurity, high performance computing en systeemontwikkeling.