Categories: Actueel

Zonneboot zonder vleugels wereldkampioen (video)

Na meerdere tegenslagen, zoals een draagvleugel die tijdens de laatste tests voor Monaco op het IJsselmeer afbrak en een probleem met het elektrisch systeem rondom de zonnepanelen, heeft het team het toch voor elkaar gekregen om wereldkampioen te worden. Het TU Delft Solar Boat Team, dat volledig bestaat uit studenten, wil hiermee laten zien dat zonne-energie ook de open zee de baas kan zijn. Kristian Ruiter, teammanager, vertelt: "Ik had na alle tegenslagen niet durven dromen dat we uiteindelijk wereldkampioen zijn geworden. Ik ben enorm trots op het team dat we ondanks alles door hebben gezet en dat dit uiteindelijk wordt beloond met dit fantastisch resultaat."

Snelheidsrecord

Op vrijdag vond de eerste race plaats tussen Monaco en Ventimiglia (IT), deze bedroeg een afstand van 30 km. Ruiter vertelt: "Door uitstekende omstandigheden, een team dat heel goed samen werkte en perfect functionerende boot, hebben we erg hoge snelheden kunnen behalen en zelfs een snelheidsrecord voor de boot kunnen neerzetten met een snelheid 35 km/u."

Na het succesvol uitvaren van de langeafstands-race op vrijdag, ontdekte het team schade aan het elektrische systeem rondom de zonnepanelen. Olmar van Beurden, chief elektronica: "De schade is ontstaan door interne hitte. Helaas kon deze schade niet meer volledig hersteld worden voor de volgende race op zaterdag. Om er zeker van te zijn dat er niet meer schade ontstond aan de boot, en om de veiligheid van de piloten te garanderen, besloten we de zonnepanelen van onze boot te verwijderen en de race van zaterdag te varen op de energie die was opgeslagen in de batterijen.

Strategische uitdaging

De langeafstandsrace van 60 km die op zaterdag plaatsvond was voor het team een grote uitdaging. "De zonnepanelen zaten niet meer op het dek en dus moesten we het doen met de energie die al was opgeslagen in de batterijen. Dit resulteerde in lagere snelheden en een grote strategische uitdaging om het verbruik en de batterijcapaciteit te laten matchen. Desondanks ben ik enorm trots op ons team dat we door efficiënt te varen en alles op alles te zetten, wereldkampioen zijn geworden", zegt Ruiter. Het team kwam bijna twee keer zo snel over de finish als de competitie, zij moesten onderweg nog opladen.

In de onderstaande video geeft het team meer informatie over de bouw van de boot. Op YouTube hebben ze ook meerdere vlogs geplaatst met specifiekere informatie over de verschillende onderdelen van de boot.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago