Zon als brandstof voor vijfpersoons Stella Vie

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben vandaag Stella Vie – een zonneauto voor vijf personen gepresenteerd. Het team gaat met deze auto voor hun derde wereldtitel tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië (8 t/m 16 oktober). Eindhoven wil daar het potentieel van een gezinsauto op zonne-energie onderstrepen.

Wat nieuw is aan de auto, is dat hij voor het eerst geschikt is voor vijf personen. Daarnaast is de auto efficiënter dan alle voorgaande zonnewagens. Met minder zonnecellen op het dak is de auto nog steeds in staat om zo’n 1000 kilometer te rijden op een zomerse dag in Nederland.

Stella Vie – een verwijzing naar het dagelijkse gezinsleven – is ‘de auto van de toekomst’, volgens de studenten. Met de zon als brandstof bereikt de auto een maximum snelheid van 130 km/u. Daarnaast bevat hij nieuwe, slimme techniek, zoals een parkeernavigatiesysteem dat tijdens het parkeren rekening houdt met de stand van de zon.

Het team van 23 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven verdedigt zijn wereldtitel in de tweejaarlijkse wedstrijd voor zonneauto’s. Deze wedstrijd voert 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. Het team rijdt in de Cruiser Class (voor praktische auto’s). Hierin worden ze beoordeeld op technische innovatie, batterijverbruik en aantal vervoerde personen. Teams uit Delft en Twente doen mee in de Challenger Class. Zij strijden om de titel voor de snelste eenpersoons auto.

Online is de strijd tussen teams al losgebarsten. Via #BWSCTakeOntheDutch en #BWSC17 is de wedstrijd online te volgen op social media.