Categories: Actueel

Zilveren nanodraden voor flexibele apparaten

Traditioneel gesproken worden transparante geleidende elektroden gemaakt van dunne film geleidende oxiden die uit zeldzame aardmetalen bestaan. Deze materialen zijn duur. Bovendien zijn de elektroden van nature bros en dus slecht geschikt voor toepassingen in flexibele schermen. Zilveren nanodraadnetwerken hebben een groot potentieel: ze combineren een hoge geleidbaarheid met mechanische flexibiliteit, lage productiekosten en optische transparantie. De eerste apparaten met zilveren nanodraadelektroden zijn al op de markt.

Onderzoekers van Differ hebben een betere manier gevonden om zilveren nanodraden te produceren. Samen met collega’s van de TU/e bedachten ze een nieuwe methode om de kwaliteit van deze zilveren netwerken te meten. Promovendi Matteo Parente (Differ) en Niels van Hoof (TU/e) publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Optical Materials.

Zilveren nanodraden worden meestal bereid door de zogenaamde polyolsynthese, een eenvoudig, snel en schaalbaar proces. "Het grootste nadeel van deze synthese is de grote hoeveelheid bijproducten aan het einde van het proces, die nadelig zijn voor de prestaties van de elektroden", zegt Parente. "Wij hebben nu een eenvoudige manier gevonden om de hoeveelheid bijproducten aan het einde van de synthese drastisch te minimaliseren. Hierdoor konden we transparante elektroden van zeer hoge kwaliteit produceren uit zilveren nanodraden."

Betere tests

Ook is een betere manier gevonden om de kwaliteit van de draden te meten. Dit wordt normaal gesproken gedaan met een 4-punts sondetechniek. Deze techniek geeft een algemeen overzicht van de eigenschappen van het monster en beschadigt het monster soms. De onderzoekers gebruikten nu 2 contactloze technieken om de metingen te verbeteren: terahertz tijd-domein spectroscopie (THz-TDS) en terahertz near-field microscopie. THz near-field microscopie kan eventuele defecten van deze geleidende netwerken herkennen, zelfs als ze uit een nanodraadreeks bestaan.

Goedkope draagbare elektronica

Zilveren nanodraadelektroden maken de goedkope realisatie van draagbare elektronica mogelijk. Parente: "Vanwege hun lage maakkosten en veelzijdigheid kunnen zilveren nanodradennetwerken de productiekosten van elektronische apparaten met transparante elektroden verlagen."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

2 dagen ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

2 dagen ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

2 dagen ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

2 dagen ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago