Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Ingenieurs van de Ohio State University en het Georgia Institute of Technology hebben een octopusachtige robot ontwikkeld die zonder motor kan draaien, buigen en strekken. Volgens de ontwikkelaars beweegt de robotarm, die ingebouwde magnetische deeltjes bevat, als reactie op veranderingen in het omringende magnetische veld.

De robotarm bestaat uit verschillende, afzonderlijke segmenten van zeshoekige, zachte dubbele siliciumplaten die zijn verbonden door gekantelde plastic panelen die een origami-achtig patroon nabootsen.

Eenmaal in een controleerbaar magnetisch veld geplaatst, kon elk segment afzonderlijk worden bestuurd omdat elk segment zijn eigen magnetische deeltjes bevat, waardoor de robotarm naar verluidt 360° kan bewegen. De robotarm was ook in staat om van lengte te veranderen door de segmenten samen te drukken door ze te draaien of eraan te trekken om de arm te verlengen.

De onderzoekers suggereren dat het automatiseren van het magnetische veld uiteindelijk een zeer fijne controle van de arm mogelijk zou kunnen maken via een game-achtige controller.

De werking is te zien in deze video op de website van Proceedings of the National Academy of Sciences.