Categories: Actueel

Zes Nederlandse projecten aangemeld voor deelname IPCEI micro-elektronica

Het gaat om deze vplgende projecten: radar en 6g technologie (beide NXP), realiseren van de nieuwste machines voor geavanceerde halfgeleider productie (ASML en Nearfield Instruments), ontwikkelingen voor innovaties in het testen van halfgeleiders (ThermoFischer) en geïntegreerde fotonica oplossingen (Smart Photonics).

Deze projecten hebben allemaal een strategische positie in de mondiale halfgeleiderketen van onderzoek, ontwikkeling, toelevering tot productie. De startups, mkb-toeleveranciers, grootbedrijven en kennisinstellingen dragen met hun plannen bij aan Nederlandse en Europese technologische ontwikkelingen.

Minister Micky Adriaansens (EZK): "Nederland zet zich in EU-verband in om ons bedrijfsleven concurrerend en innovatief toonaangevend te houden. Met behoud van een open economie kunnen we actiever werk maken van het behouden van kennis, het bewaken van een gelijk speelveld en innovaties. Daar hoort, in een wereldwijd concurrerende economie, ook een andere rol van Nederlandse overheid bij. Daarom ondersteunen we financieel Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die meedoen aan strategische Europese innovatiesamenwerking."

Ondersteuning voor innovatie met nieuwe micro-, nano-elektronica en software

Nederland neemt deel aan IPCEI ME2, gericht op het versterken van de productieketen en het behouden van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie. Hiermee wordt Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grootbedrijf toegang gegarandeerd tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software.

De Nederlandse deelnemers aan het tweede samenwerkingsverband, IPCEI CIS, worden later bekend gemaakt. Dit heeft tot doel om Europese cloudinfrastructuur en -diensten op te zetten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Het is van belang voor consumenten, bedrijven en overheden om data veilig en op Europese voorwaarden te kunnen delen en opslaan.

Alle projecten die een EU-lidstaat zoals Nederland indient, moeten eerst door de Europese Commissie worden beoordeeld en goedgekeurd. Dit bepaalt welke projecten uiteindelijk wel of niet door Nederland financieel kunnen worden ondersteund.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

15 uur ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

17 uur ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

17 uur ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

17 uur ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

18 uur ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

19 uur ago