Zelfhelende coating beschermt metaal tegen grote krassen en zuur (video)

Of je een object nou 200 keer op dezelfde plek beschadigt, of je dompelt het onder in een bad met zuur, een nieuwe, op vloeistof gebaseerde coating blijft het metaal beschermen.

Zelfhelende coatings bestaan al een tijd, maar ze werken tot nu toe alleen op nano- tot micronschaal. Beschadigingen van een millimeter zijn bijvoorbeeld te groot en worden niet geheeld.

Daar is nu een oplossing voor. Jiaxing Huang van de Northwestern universiteit in de VS realiseerde zich dat er een toestand is die grote gaten gemakkelijk kan overbruggen: de vloeibare. En een heel goede vloeibare beschermer is olie. Dit is echter weer zo vloeibaar dat het van het materiaal af druipt. Huang ging op zoek naar het gulden midden.

Dat vond hij door grafeen aan olie toe te voegen. De grafeen geeft de olie structuur, zodat deze zich als een vaste stof gedraagt. Wordt hij echter beschadigd, dan gaat hij vloeien. De details van het recept geeft Huang niet prijs, maar het is behoorlijk goed gelukt, want de verrijkte olie houdt niet alleen in de lucht, maar ook in water en zelfs in een zuurbad. Ook kan hij onder water worden aangebracht zonder dat er luchtbellen worden ingesloten. En hij kan krassen tot een millimeter breed keer op keer helen. De video toont hoe een plek 200 keer wordt gekrast en steeds opnieuw heelt: